Донбас е на крачка от нова война

2 февруари 2021-Нюз Фронт.

Представители на украинското правителство все по-открито заявяват за възможен преход към „гореща фаза“ на войната в Донбас с възобновяване на активните военни действия.

Тази информация беше разпространена от телеграм канала «Легитимный», позовавайки се на собствени източници. Ресурсът съобщава за събирането на военна техника «от двете противоборстващи страни» към фронтовата линия.

На този фон депутатите на Върховната Рада все по-често заявяват в кулоарите, че републиките на Донбас са на прага на нова остра фаза на войната. Това се случва според инсайдерската медия на фона на желанието и на двете страни да укрепят позициите си в преговорния процес.

Донбас е на крачка от нова война

Обстановката в Донбас като цяло потвърждава опасенията от непосредственото начало на войната — обстрели от украинска страна по цялата контактна линия се случват ежедневно. Или по-правилно е да се каже- обстрелите по Донбас от страна на ВСУ не стихват.

В резултат на това защитниците на ДНР и ЛНР умират, а мирните жители си спомнят началото на войната и, както през 2014 г., да се спускат в мазета и бомбоубежища.

В същото време украинските войски активно изтеглят тежките оръжия и оборудване към фронтовата линия, като ги поставят близо до жилищни сгради в населени места на контролираната територия.

Военното разузнаване на ДНР регистрира на 28 февруари присъствието на 12 танка Т-72 от 35-та отделна морска бригада на жп гарата в Константиновка.

А преди това беше открито разполаганети на повече от дузина украински тежки артилерийски оръдия близо до домове в Славянск.

Украинската страна е съсредоточила група ударни безпилотни летателни апарати, за да нанесе „смазващ удар“ по линията на отбраната на „сепаратистите“ за последващия преход към офанзива.

Продължаваме да следим ситуацията и да ви информираме. Очаквайте подроности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments