В Германия предложиха три условия за завършване на «Северен поток 2»

Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер предложи три условия за завършване на строителството на руския газопровод „Северен поток 2“. Това пише той в статията си за Spiegel.

В Германия предложиха три условия за завършване на "Северен поток 2"

Дипломатът припомни, че върху Германия се упражнява външен натиск, за да се предотврати изграждането на тръбопровода. В същото време отказът за изпълнение на проекта е „лоша идея“, тъй като може да провокира Русия към отговор.

«Независимо дали някой харесва това или не, Германия и другите европейски държави ще се нуждаят от руския газ в продължение на много години … Ако Германия сега спре проекта за газопровод по политически причини, Русия със сигурност ще се почувства в правото си да предприеме ответни мерки», заяви Ишингер.

Като алтернатива той предложи да се въведат допълнителни условия за завършване на строителството, по-специално, да се постави в експлоатация газопроводът в зависимост от решенията на Европейския съюз и поведението на Русия.

За това, според дипломата, са необходими три стъпки.

Първо, Берлин трябва да създаде механизъм за аварийно спиране на газопровода с достъп на Европейския съюз до този механизъм.

Второ, Германия може да предложи евроатлантически енергиен договор между ЕС и Съединените щати, предвиждащ ранен преход към възобновяеми енергийни източници, укрепване целостта на европейския газов пазар и увеличаване на подкрепата за Украйна. Руската страна също може да се присъедини към такова споразумение, счита Ишингер.

Трето, според него началото на експлоатацията на газопровода може да бъде свързано с изпълнението от страна на Русия на редица политически условия.

По-рано германският министър на околната среда Свеня Шулце предупреди, че страната може да бъде изправена пред искове за обезщетение, ако строителството на «Северен поток 2» бъде спряно.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments