Джамбазки настоява за нови санкции срещу Русия за «шпионаж» в България

Българският евродепутат Ангел Джамбазки повдигна въпроса за възможността за разширяване на санкциите срещу Русия за шпионски дейности, които Москва уж провежда в републиката. Това съобщи RT, позовавайки се на призива на парламентариста до Европейската комисия.

Джамбазки настоява за нови санкции срещу Русия за "шпионаж" в България

През септември 2020 г. българското външно министерство обяви двама руски дипломати за персона нон грата и ги изгони от страната поради подозрения в шпионаж.

Руското посолство в София съобщи, че българската страна не е предоставила никакви доказателства в потвърждение на подобни обвинения.

Евродепутатът се поинтересува дали Европейската комисия знае за експулсирането на руски дипломати от България, които са обвинени в предполагаем «шпионаж», и дали Европейската комисия обмисля възможността за разширяване на антируските санкции.

„Обмисля ли Европейската комисия възможността за разширяване на кръга на засегнатите лица и увеличаване на санкциите срещу Русия? Обмисля ли тя да удължи санкциите?» — уточни Джамбазки.

Освен това той припомни експулсирането от България през декември на военния аташе в руското посолство в София, който беше заподозрян в събирането на военна информация.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments