Akharin Khabar (Иран): Законът на Байдън — закон на джунглата?

На 25 февруари САЩ нанесоха въздушен удар срещу обект в Сирия, който според Пентагона може да принадлежи на иранските военни. Сирия и Русия категорично осъдиха агресивните действия на Вашингтон. Иранското издание дава подробности и нарича съобщението на Пентагона лъжливо.

Превод от Akharin Khabar (Иран): 

Akharin Khabar (Иран): Законът на Байдън - закон на джунглата?

«Fars»: Министерството на Сирийската арабска република категорично осъди въздушния удар, нанесен от американските военновъздушни сили върху граничните райони на страната, близо до иракската граница, и настоява администрацията на американския президент Джо Байдън да спре политическия курс «в духа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп».

„Сирия категорично осъжда удара, нанесен от американската авиация в района на провинция Дейр аз-Зор, недалеч от границата на страната с Ирак, тъй като това действие е грубо нарушение на суверенитета на страната, има характер на неспазване на международното право и всички мирни споразумения, а последствията са влошаване на регионалната ситуация»- това е част от изявлението на външното министерство на Сирия, цитирано от информационна агенция» Сана «.

Също така външното министерство на Арабската република характеризира този въздушен удар на сирийска територия като характерен показател за цялата американска политика в региона. Външното министерство поясни, че те очакват различен подход към Близкия изток от новата американска администрация, надявайки се, че политическият курс на САЩ сега ще бъде изграден в строго съответствие с международното право, а не по «законите на джунглата», както това беше при предишната администрация.

Изглежда обаче, че подходите на американската администрация изобщо не са се променили при новия президент, а ако са се променили, то е «само към по-лошо», прави изводите си ведомството.

Сирия, се казва още от сирийската информационна агенция, се надява, че Съединените щати ще се откажат от враждебното си отношение към страната и нейното правителство и ще спрат да подкрепят, включително финансово, терористични групировки, действащи в страната, които по някаква причина биват наричани ​​в Белия дом опозиция”. Тези групировки са терористични не само по отношение на правителството и правителствените сили, но и по отношение на целия сирийски народ, се подчертава в съобщението.

Както информираха СМИ, рано сутринта на 26 февруари Пентагонът съобщи, че американските военновъздушни сили, «според указа на президента Джо Байдън, са нанесли въздушен удар по определени» цели «, разположени в източната част на сирийската територия, тези цели в Пентагона бяха описани като принадлежащи на „екстремистки сили“ …

Освен това Пентагонът видя „проиранска следа“ в действията на неназованите „екстремистки“ групировки, без да предоставя, както обикновено се случва в такива случаи, никакви доказателства.

Известно е, че в Сирия действително работят военни специалисти от Ислямска република Иран, официално поканени от сирийската страна, но в Сирия няма „формирования“, свързани с Иран. Там действат групи, които са свързани само с международния тероризъм и техните международни покровители, които се намират отвъд Океана, следователно това съобщение на информационната агенция Ройтерс също е, за съжаление, лъжливо.

Доказателства за американски бомбардировки на сирийска територия предостави и Телеграм-каналът на иракската информационна агенция Saberin-News, също свързан с арабските сили за съпротива.

В това съобщение се казва, че американският самолет е нанесъл въздушни удари по «цели» между населените места Абу Кемал и Ал Каим. В това съобщение се споменава и за присъствието на жертви в резултат на бомбардировката — по-специално се съобщава за един загинал и няколко ранени. Освен това Saberin News съобщава, че е била ударена една структура, която всъщност е свързана със силите за съпротива на Ирак, но по щастлива случайност сградата е била празна по време на бомбардировката и няма жертви в резултат на този въздушен удар.

И едва след тези доклади последва съобщението на Пентагона, което, подобно на съобщенията на някои западни информационни агенции, беше лъжливо, в него се казва, че бомбардировките «с указ на президента на САЩ» са извършени по някои «проирански цели».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments