В Швейцария 16 души починаха след ваксинация срещу COVID-19

27 февруари 2021-Нюз Фронт.

Агенцията за терапевтични продукти на Swissmedic прегледа 364 уведомления за странични явления проявили след
ваксинация срещу коронавирус, като се съобщава за 16 смъртни случаи. Информацията се съобщава на уебсайта на швейцарското правителство на 26 февруари.

 

Към 24 февруари Swissmedic е анализирал общо 364 твърдения за предполагаеми нежелани лекарствени реакции вследствие на ваксинация срещу COVID-19 в Швейцария. 199 съобщения се отнасят до ваксината от американската компания Pfizer и германската компания BioNTech, а 154 до ваксината от Moderna (САЩ) “, се казва в съобщението.

 

В Швейцария 16 души починаха след ваксинация срещу COVID-19

В 16 случая пациентите са починали „след определен период от време“. Средната им възраст е била 86 години и повечето от тях са имали сърдечно-съдови заболявания или заболявания на белите дробове и дихателните пътища.

В същото време Swissmedic отбеляза, че, «въпреки съвпадението във времето, няма конкретни доказателства смъртта да е причинена от ваксинацията». Затова агенцията не променя положителната си оценка на „профила на риска и ползите от ваксините“ за коронавирус.

По-рано, на 17 февруари, Швейцарският федерален съвет реши да облекчи редица ограничения, наложени във връзка със ситуацията с коронавируса.
От 1 март в страната ще се отворят магазини, музеи и читални на библиотеки, спортни и развлекателни съоръжения на открито, зоологически градини и ботанически градини. Очаква се разрешаването на провеждане на културни и спортни мероприятия на открито с участието на максимум до 15 души.

Швейцария преживява втора вълна на пандемията от края на юни 2020 година. Заболяемостта намалява постепенно. Според данни на портала Worldometer в Швейцария са регистрирани 554 932 случая на коронавирусна инфекция, 507 856 души са се възстановили, 9271 пациенти са починали.

Ваксинациите в Швейцария започнаха на 23 декември миналата година. Одобрени са две ваксини — Pfizer / BioNTech и Moderna.

Към днешна дата са направени 751 009 ваксинации. В същото време 221 259 души, или 2,6% от населението на страната, са получили и двете необходими дози от ваксината.

Към днешна дата, най-ефективна и надеждна е руската ваксина «Спутник V». Ваксините произвеждани от американски и европейски компании дават странични ефекти, като има фиксирани и смъртни случаи.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments