Печат (Сърбия): Всеки, който посегне на Донбас, ще бъде пометен

Както съобщават военните кръгове от Донбас, украинските войски отново привличат хора и техника към линията на контакт. Но в случай на нов конфликт едва ли може да се очаква, че Луганск и Донецк поне формално ще останат част от Украйна, счита авторът. В крайна сметка, когато Путин казва, че няма да изостави Донбас, „без значение на каквото и да било“, думите му трябва да бъдат взети насериозно.

Превод от Печат (Сърбия):

Печат (Сърбия): Всеки, който посегне на Донбас, ще бъде пометен

Докато заплахата от въоръжен конфликт в източната част на Украйна нараства, политическите сили, които се застъпват за мир и сътрудничество с Русия, както и за решаване на откритите въпроси в хода на политическия процес и преговорите, стават все по-силни.

През последните седмици и дни от Украйна идват обезпокоителни новини. Киев съобщава за схватки по линията на контакт със силите на опълченците в Донбас, както и за военнослужещи, пострадали от „метежнически огън“. Разбира се, причините за случилото се не се съобщават, тъй като, както знаете, споразумението за примирие, което продължава да действа, предполага стриктно разделяне на противоборстващите страни.

Киев няма шансове във въоръжения конфликт

Москва подчертава, че „независимо от всичко“, тя няма да позволи на Донбас да падне.

«Русия няма да изостави Донбас, независимо от каквото и да било», заяви президентът Владимир Путин по време на срещата си с руските СМИ миналата седмица.

Това изявление бе направено в момент, когато напрежението на контактната линия нараства и някои влиятелни кръгове в Украйна мечтаят да приключат конфликта с «блицкриг».

Малко вероятно е Киев да постигне успех, но трябва да се има предвид, че през последните месеци ситуацията се промени, което е свързано с идването на власт в САЩ на Джоузеф Байдън.

Заедно с него на власт се завърнаха почти всички онези американски политици, които през февруари 2014 г. ръководиха преврата на Майдана.

Може да се каже, че в Киев усещаха, че моментът за действие наближава, но остава неясно на какво могат да се надяват в такъв конфликт.

С разрушена икономика и разпадаща се армия, подпомогната леко със стари американски оръжия, Киев едва ли може да разчита на успех срещу добре оборудваната, въоръжена и силно мотивирана руска военна машина, закалена в годините на борба срещу терористите в Сирия и други региони.

Разбира се, конфликтът би бил изключително труден, но властите в Киев нямат шанс да го спечелят. В допълнение към факта, че една от най-мощните и технологично напреднали военни сили в света ще се противопостави на Киев, много от собствените й граждани в цяла Украйна несъмнено ще се противопоставят на киевското правителство.

Който смята, че протестът на североизток и югозапад от 2014 и 2015 г. е загубил силата си поради заплахите от украинските екстремисти, националисти и неонацисти, дълбоко се лъже.

Значителна част от рускоезичното население на Украйна помни много добре запалените живи хора в Одеса през май 2014 г., както и другите прояви на откровена омраза. Затова не бива да се мисли, че в случай на ново влошаване на ситуацията тези хора лесно ще се предадат.

Фактът, че преди шест или седем години те се съгласиха да се примирят и да дадат шанс на дипломацията и политическите решения, ни най-малко не гарантира, че ще го направят отново.

Възможно е дори в случай на конфликт в Източна Украйна и на подстъпите към Крим руските войски дори да не се налага да участват в битки, тъй като по-голямата част от „работата“ би била свършена от самите недоволни украински граждани.

В тази връзка с основание преди шест години Путин реши да остави Украйна да „узрее“, за да могат гражданите й по-добре да разберат с какъв проблем са се сблъскали по заповед на някой, който е решил да свърши цялата мръсна работа с ръцете на украинците, за да обуздае и свие Русия в името на чужди интереси.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: http://www.pecat.co.rs/2021/02/rusija-ne-ostavlja-donbas/

Коментари:

comments powered by HyperComments