Патриарх Кирил: «Чрез българите русите получиха основите на говоримия, разбираемия за тях език»

Той подчерта, че без българското православие не би било и руското

Патриарх Кирил: "Чрез българите русите получиха основите на говоримия, разбираемия за тях език"

«В Руската православна църква винаги се помни, че именно българските мисионери — ученици на Светите равноапостоли Кирил и Методий, през десети век са просветили нашите предци със Светата православна църква и са ги приобщили към славянската писменост, отворили са за тях съкровишницата на християнската култура и на светоотеческата мисъл». 

«Без българското православие, не би било и руското православие, защото чрез българите — русите, са получили основите на говоримия, разбираемия за тях език», каза Руският патриарх.

По думите му, затова десетки хиляди руски войници, които са положили живота си за освобождението на България от робството, са върнали на братята българи този велик исторически дълг, който през вековете засвидетелства неугасимата братска обич между нашите църкви.

«Моята сегашна визита е свързана с много важна за Вас дата, за нашите църкви и за нашите народи — 140 години от освобождението на България», каза Руският патриарх. Той припомни, че в героичните събития в освободителната Руско-турска война през 1877-1878 г. с особена сила са се проявили високите нравствени качества на руските воини, които в продължение на много векове са били възпитавани в лоното на Руската православна църква.

«Като велик завършек на тази война е свободата и духовното развитие на православния български народ, спасението на неговия език, на културата и на традициите», каза патриарх Кирил.

Нова

Коментари:

comments powered by HyperComments