Защо удължаването на договора СТАРТ III е важно не толкова за Русия, колкото за САЩ

Договорът между Русия и САЩ за взаимното съкращаване и ограничаване на разположените стратегически ядрени оръжия (СТАРТ III), удължен от президентите на двете страни за следващите пет години, затвърждава дипломатическия успех на Русия, ограничавайки вероятността за започване на надпревара във въоръжаването като основен фактор за нова студена война, която дори според генералния секретар на НАТО „е неизгодна за никого“.

Защо удължаването на договора СТАРТ III е важно не толкова за Русия, колкото за САЩ

Това е огромен принос за стабилността на цялата световна общност, САЩ признават нецелесъобразността на военната конфронтация с Русия, която е възможна при липсата на договор за контрол над въоръженията.

Първо, американските експерти не отричат, че значителните разходи за производство и глобална модернизация на въоръженията не отговарят на интересите на администрацията на Байдън.

Второ, липсата на взаимен обмен на данни за местоположението на ракетите, броят на бойните глави, тяхното придвижване и статус ще изостри напрежението.

Трето, нюйоркият и вашингтонсият «Таймс» редовно отбелязват високото ниво на руските стратегически въоръжения, като ядрените подводници от клас «Борей» или новите версии на ракетната система «Искандер». Бившият заместник-генерален секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер също сподели за големия потенциал на оръжията, които се разработват в Русия — коментирайки по-специално характеристиките на хиперзвуковата ракетна система «Авангард», която американците все още не са проектирали.

Тоест, с бързото удължаване на СТАРТ III, Байдън не само потвърди, че очертаният от него външнополитически курс се различава от стратегията на Тръмп, но и допринесе за запазването на американската икономика, която определено ще пострада, ако е необходимо да се актуализират и двете конвенционални и стратегически въоръжения до нивото на мощност на руските.

Италианският политически експерт, президент на Международния институт за глобални анализи Vision & Global Trends, Тиберио Грациани, изрази подобно мнение в интервю за английската редакция на News Front.

„За Байдън удължаването на СТАРТ III за следващите пет години беше необходимо действие по поне три причини:

а) желанието да се различава от тактиката на администрацията на Тръмп в контекста на вътрешната и външната политика;

б) желание да се демонстрира способността да се управляват мащабни въпроси на дипломатическо ниво, по-специално свързани с въпросите на международната сигурност — и връщане на Съединените щати в системата на международните договори;

в) въпросът за поддържането на комуникационен канал с Руската федерация относно стратегическите въоръжения.

На теория и на практика удължаването на СТАРТ III трябва да ограничи надпреварата във въоръжаването, което е реална необходимост както за икономиката на САЩ, така и за икономиката на Руската федерация — в този конкретен исторически момент, когато пандемията COVID изостри икономическите възможности на двете подписали договора държави.»

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments