TNI: Рейтинг 2021: Петте най-силни армии в света

В международния рейтинг на военната мощ за 2021 г. Русия се класира на второ място след САЩ. Русия има ново поколение подводници и ракети и надминава САЩ по наземни въоръжения. Авторът анализира военните сили на първите пет в класацията.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Рейтинг 2021: Петте най-силни армии в света

1. САЩ

Съединените щати си възвърнаха короната на най-мощната армия в света през 2021 г., с малко изпреварвайки най-близките си съперници — с малка, но стабилна разлика. С такъв огромен бюджет за отбрана — макар и частично завишен — както и с обширна инфраструктура, с голям брой войски и значителен резерв от годни за военна служба хора, Съединените щати изпреварват значително своите конкуренти във всички най-важни критерии, определящи силата на армията.

Американската отбранителна индустрия, която е способна да произвежда най-модерното военно оборудване в света, също отговаря на формалния потенциал на въоръжените сили. Съединените щати са в челните редици на военната авиация и изпреварват най-близките си съперници, както количествено, така и качествено, в повечето, ако не и във всички категории. Съединените щати имат най-голям брой действащи самолетоносачи в света и притежават възможността за нанасянето на глобален удар на основата на съществуващата във Военно-морските сили на САЩ концепция за използването на ударните групи на самолетоносачите  (Carrier Strike Groups).

2. Русия

Русия се възстанови от постсъветския военен спад и започна голям брой проекти за модернизация, за да обнови застаряващите си военновъздушни сили и флот. Плодовете от тази работа са вече видими през 2021 г., Русия днес има ново поколение подводници, въоръжени със стратегически и крилати ракети, което й позволява да съкрати качественото изоставане от САЩ.

Растящата мощ на руските корвети и други малки кораби свидетелства за особения фокус на Москва върху крайбрежните отбранителни подразделения. Русия обаче продължава да превъзхожда Съединените щати във всички категории сухопътни оръжия, с изключение на бронираните машини. Ако вземете военновъздушните сили, съотношението все още е леко в полза на САЩ. В същото време новият руски изтребител Су-57, предназначен за постигане на въздушно превъзходство, показва, че Русия в момента е по-заинтересувана от разработването на средства за работа с американски стелт платформи, предназначени за извършване на пробив, отколкото от развитието на подобен род способности.

3. Китай

Забележително изоставайки от своите съперници, Русия и САЩ, въпреки това Китай продължава да прави значителни и дългосрочни инвестиции във всички свои военни сектори. С втория по големина военен бюджет, както и с най-голям брой военен персонал, Пекин демонстрира способността си да осигури експлозивен ръст за относително кратък период от време. Значителните суровини на Китай ще бъдат използвани през следващите десетилетия за изпълнение на редица амбициозни програми за производство и снабдяване с оръжия, от създаването на собствени ударни групи на самолетоносачи до производството на флот от бомбардировачи и изтребители от шесто поколение.

4. Индия

Въпреки сравнително малкия бюджет за отбрана и изоставане във военната индустрия в сравнение с трите водещи световни сили, военният потенциал на Индия се основава на колосалната си работна сила, както и на впечатляващия брой годни за военна служба. Индия притежава голям брой танкове (въпреки че някои от тях не се модернизират), както и значителни крайбрежни отбранителни сили и внушителен брой артилерийски съоръжения в резерв. Докато Индия продължава да бъде вносител на оръжия, Ню Делхи наскоро предприе стъпки — най-вече чрез лицензирани сделки за производство и трансфер на технологии — за поставяне на основите на все по-независима отбранителна промишленост.

5. Япония

Япония замени Франция за първи път на петото място през 2020 г., благодарение на нейното богатство, относително големия отбранителен бюджет и впечатляващата инфраструктура. Въпреки че Япония разполага със солидни военновъздушни сили и също така е силно представена в определени категории военноморски сили, включително разрушители и подводници, нейното глобално класиране страда от относително малките й сухопътни сили.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/ranked-2021-top-5-militaries-planet-earth-178555

Коментари:

comments powered by HyperComments