СМИ: Путин и Мадуро, братя навеки

Превод:

Няколко години след като консолидира вътрешното си влияние, Путин насочи погледа си към Латинска Америка, за да увеличи руското присъствие там.

СМИ: Путин и Мадуро, братя навеки

След разпадането на Съветския съюз влиянието на Русия в региона на юг от река Рио Гранде намаля значително и изглеждаше, че съвсем скоро ще изчене. При рестартирането на Путин Венецуела, под управлението на Уго Чавес, се превърна в идеалния партньор за интересите на Кремъл. Страната разполагаше с богати петролни ресурси и нейното правителство, придържайки се към боливарската идеология за независимост, не беше чуждо на резки антиамерикански настроения.

Така Русия се превръща в един от най-големите политически и търговски партньори на правителството на Чавес, а след това и на правителството на лидера, заместил Чавес Николас Мадуро. Според различни експертни проучвания, в замяна на изгодни търговски сделки, Москва е предоставила на Венецуела заеми на обща стойност около 8 милиарда долара, което прави Русия вторият основен кредитор на Венецуела след Китай. За две десетилетия Каракас и Москва подписаха около 300 споразумения за сътрудничество, особено във военно-техническата сфера. Във военната индустрия руснаците работят на глобално ниво, като са сключили различни договори с Венецуела за 11 милиарда долара.

Благодарение на Русия въоръжените сили на Венецуела се превърнаха в една от най-мощните на латиноамериканския континент, отстъпвайки само на Бразилия, Мексико и Колумбия. Например, Путин осигури на венецуелците изтребителите Су-30, сплашващите системи за противовъздушна отбрана С-300, танкове и радари Т-72 и друга военна техника. Венецуела дори построи завод за производство на знаменитите автоматни «Калашников».

Освен това военната помощ включваше пристигането на руски войски във Венецуела, съвместни учения с руския флот във водите на Карибите и пристигането на служители на руската частна военна компания Wagner Group. Военни професионалисти, които обикновено действат в координация с Кремъл.

Русия знае, че Венецуела може да предостави своите огромни петролни резерви — най-големите доказани в света — като обезпечение за заемите, които е получила.

Не напразно руският петролен гигант „Роснефт“ оказа подкрепа на чависткия режим, който беше изправен пред санкции срещу длъжностни лица и компании, работещи с държавната петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA). Освен това подписаните споразумения дадоха възможност на руснаците да използват оборудването и персонала в изоставените рафинерии на PDVSA. Въпреки опустошителната венецуелска криза, Венецуела изплаща внимателно дълга си към Русия и планът й е акуратно изчислен до края на десетилетието.

А наскоро Венецуела и Русия подписаха споразумение за закупуването на милиони дози от коронавирусната ваксина, известния руски препарат Спутник V. Москва вече е осигурила подобни споразумения с други страни като Аржентина, Мексико и Боливия, въпреки недоверието към прибързаното одобрение на ваксината от руските здравни власти, преди да приключи третата фаза на опитите това лято. (Ефективността на руската ваксина с ниво над 90% е доказана от независими изследвания, публикувани в международното медицинско списание Lancet, бел.ред.). Венецуела се превърна в една от страните, в които през последните месеци беше изпитана руската ваксина. По този начин Путин си осигури доходоносни сделки, установи силна позиция в региона и спечели значително влияние върху венецуелския петрол.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.lostiempos.com/oh/actualidad/20210215/putin-nuevo-juego-ruso-planeta

Коментари:

comments powered by HyperComments