САЩ не са в състояние да се конкурират с Русия: Защо Байдън се съгласи да удължи СТАРТ

Решението на Байдън да продължи ДСНВр (СТАРТ), при това без допълнителни условия, бе прието положително от света. Но не бива да си мислим, че така САЩ демонстрират своето миролюбие.

США не в силах соперничать с Россией - почему Байден согласился продлить ДСНВ

Договорът за съкращаване на настъпателните въоръжения можеше да прекрати съществуването си още в края на февруари, защото Тръмп не се стремеше към неговото продължаване. Ротацията в Белия дом спаси споразумението в последния момент.

«Без съмнение, поправяйки грешките на Тръмп, Байдън се опитва да възстанови в очите на световната общност позитивния образ на САЩ. Това е важно за демократите, които се стремят да оправят отношенията с Европа. Но това също е важно и за американската икономика, която трудно издържа колосалните разходи за отбраната», пише френското издание «AgoraVox».

Както отбелязват СМИ, Пентагонън е получил 740 млрд долара за 2021 г., но това явно не е достатъчно за обезпечаване на толкова огромната военна машина. От това произлиза още един проблем. В продължение на последните години Русия активно демонстрира нови военни разработки, свръхзвуково оръжие и ядрени подводни безпилотници.

САЩ нямат отговор на стремителното развитие на руската военна промишленост.

«Американската отбранителна промишленост е отслабена в условията на безкрайното лобиране на интереси и не бърза за иновации. Огромните бюджетни вливания я направиха неповратлива. Пентагонът няма да харчи пачи за закупуването на нови въоръжения зад граница», се казва в статията.

Но дори при цялото желание на САЩ да бъдат лидер в надпреварата във въоръжаването стагнацията на американската икономика не й дава шанс към подобни амбиции. Пандемията от коронавируса за дълго време натика Щатите в задънена улица, защото те не са в състояние да се конкурират с Русия и Китай.

Байдън не поиска нови условия в рамките на споразумението, не поиска да включи в сделката Китай.

Но това не са просто отстъпки, а поводи Вашингтон да разтрогне СТАРТ, когато той вече няма да бъде изгоден за американците.

Така демократите лицемерно маскираха зловещите си планове с показен стремеж към световна стабилност, констатира изданието.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments