Русия доставя в Киргистан оръжие и оборудване на стойност 1 млрд долара

Споразумение за доставка на зенитно-ракетни системи С-300 и безпилотни летателни апарати за Киргизстан е постигнато по време на посещението на президента на републиката Садир Жапаров в Русия, съобщава ТАСС.

Русия доставя в Киргистан оръжие и оборудване на стойност 1 млрд долара

«Важни станаха споразуменията на страните за продължаване на военно-отбранителното сътрудничество», коментира говорителят на Жапаров Галина Байтерек.

«По-специално за доставката на зенитно-ракетни системи С-300 и ударни безпилотни летателни апарати, които ще се превърнат във важен принос на Русия за осигуряване сигурността както на Киргизката република, така и на външните граници на ЕАЕС и ОДКС«.

Между Киргизстан и Русия има междуправителствено споразумение за сътрудничество във военно-техническата сфера, в рамките на което Русия трябва да достави на републиката модерно оръжие и военно оборудване на стойност 1 милиард долара.

И двете държави са членове на Организацията на Договора за колективна сигурност. Обединена военна база на Русия е разположена на територията на Киргизстан и включва и въздушна база в град Кант (Чуйска област). News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments