NZZ: «Спутник V» — експортен хит

Руската ваксина Спутник V вече се превърна в истински хит в много страни по света.

Превод от Neue Zürcher Zeitung (Швейцария):

NZZ: "Спутник V" - експортен хит

На всеки няколко дни властите в Русия обявяват откриването на допълнителни мобилни пунктове за ваксинация в търговските центрове.

А тези, които не искат да се запишат за конкреттна дата, може просто да се ваксинират спонтанно. Държавните поликлиники също правят всичко, за да улеснят възможно най-много ваксинациите. Москва ваксинира всички, независимо от възрастта и регистрацията.

Търсенето на ваксината в световен мащаб е огромно, особено след като публикуваните проучвания потвърдиха, че нейната ефективност достига почти 92%.

Държавната телевизия обсъди тази тема с удоволствие. Честта на учените беше спасена и с право.

Руският фонд за преки инвестиции посочва редица предимства на ваксината, която за разлика от ваксините от Biontech/Pfizer и Moderna се основава на вече проучената аденовирусна платформа. Поради факта, че в две дози от ваксината се използват различни носители на вируса, нейната ефективност е по-висока в сравнение със сходната по структура ваксина от AstraZeneca. Освен това руската ваксина има разумна цена от $ 10 на доза и може да се съхранява до 8 градуса.

Всичко това, в съчетание с активните усилия на Русия да изведе ваксината на пазарите, я прави експортен хит.

Почти всеки ден Москва информира за сключването на нови споразумения за доставка, главно със страните от Азия и Латинска Америка.

В споразуменията за доставка на ваксини с дузина държави открито се казва, че тя ще се извършва от производствени обекти в Индия, Китай, Южна Корея и други страни, с които Руският фонд за преки инвестиции е сключил лицензионни споразумения, или ваксината ще се произвежда в съответната държава самостоятелно по лиценз, например в Казахстан, Бразилия или Турция.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източик: https://www.nzz.ch/international/russland-der-sputnik-impfstoff-ist-ein-exportschlager-ld.1602555?reduced=true

Коментари:

comments powered by HyperComments