Макфол: Ние недооценяваме силата и възможностите на Русия

Заблуда е да се мисли, че Руската федерация не е силна държава.

Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия, професор в Станфордския университет, старши сътрудник в Института Хувър, заяви това по време на онлайн дискусията в Киевския форум за сигурност.

Макфол: Ние недооценяваме силата и възможностите на Русия

„Широко разпространено е мнението, че Русия не е мощна сила, а просто бензиноколонка, която се представя за държава. Сенатор Маккейн каза това преди много години и хората все още повтарят тази мисъл, когато говорят за Русия.

Това е погрешно мнение.

Ако считаме, че Русия вече е в упадък, трябва да се съсредоточим само върху Китай, както често се чува в САЩ. Това е грешка.

Русия разполага с инструменти за намеса, с които може да навреди на либерално-демократичния свят, към който принадлежи Украйна. Ние подценяваме идеологията, която Путин въвежда. В моята страна е модерно да се казва, че Путин е способен само на изолирани сделки. Когато работех в правителството, чух, че той се интересува само от определено оборудване.

Това е очевидно подценяване на неговата идеология, неговия национализъм и православно-имперските идеали, в които той инвестира много пари, за да ги разпространява не само чрез социалните мрежи, но и чрез инструменти за директна намеса, какъвто беше случаят с моята страна през 2016 г.“, заяви Макфол.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments