Дистанцията между ГЕРБ и БСП се увеличава

Дистанцията между първите партии ГЕРБ и БСП леко се увеличава.

Това показват данните и в последното проучване на общественото мнение, направено от социолозите от «Тренд». Проучването е направено сред 1008 пълнолетни българи в периода от 12 — 19 февруари 2021 г.

Сравнението между данните на агенцията от януари и февруари също потвърждава полза за ГЕРБ — държат първото място с 28.9% от заявилите, че ще гласуват. БСП се ползва с подкрепата на 24.1% от гласуващите.

И през февруари месец се запазва формулата 5+2 за предстоящите избори — пет са сигурните формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера.

«Има такъв народ» запазва третата си позиция с 12.9% от гласуващите, следвани плътно от ДПС с 11.1%. Моментната картина сочи, че Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6.2% от заявилите, че ще гласуват. «Изправи се! Мутри вън!» и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение.

Снимка 520483

Източник: Тренд

Под бариерата към момента остават новосформираната «Патриотична коалиция Воля-НФСБ» (2.6%) и Възраждане (1.1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Предварителните заявки за избирателната активност са на 47% от българите, сочат още данните от проучването.

Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21%). 23% пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

Снимка 520482

Източник: Тренд

Коментари:

comments powered by HyperComments