Байдън започна управлението си с кръв: Ракетен удар по Сирия

Русия «категорично осъжда» нападението на САЩ по сирийско-иракската граница. Това обяви говорителката на руското външноо министерство Мария Захарова, цитирана от «Спутник».

Байдън започна управлението си с кръв: Ракетен удар по Сирия

«Ние категорично осъждаме подобни действия. Призоваваме за безусловно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Потвърждаваме нашето отхвърляне на всякакви опити да се превръща сирийската територия в арена за отбелязване на геополитически точки», коментира Захарова по време на пресконференция в Москва.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Русия «наблюдава отблизо ситуацията» след въздушните удари и че Москва «е в постоянен контакт с нашите сирийски колеги».

Песков каза още, че няма информация за това дали САЩ са уведомили руската страна за планираните си удари, тъй като такава информация се предава чрез контакти между военните на двете страни.

Междувременно тази сутринт иранската агенция ИСНА съобщи, че външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф и неговият сирийски колега Фейсал Микдад са разговаряли по телефона за сътрудничеството между двете страни и нерешените проблеми в региона. Уточнява се, дипломатите са подчертали необходимостта западните сили да се съобразят с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия.

Пентагонът публикува изявление късно вчера американско време, потвърждавайки по-ранните съобщения, че САЩ са извършили въздушни удари на сирийска територия. В изявлението се казва, че ударите, извършени по заповед на президента Джо Байдън, са насочени към множество съоръжения, използвани от шиитски паравоенни групировки, включително «Катаиб Хизбула» и «Катаиб Сайид ал Шухада».

И двете групировки бяха активно ангажирани във водената от Багдад, подпомагана от Иран и САЩ война срещу терористите от ДАЕШ («Ислямска държава) между 2014 и 2017 г. и остават официално съюзници на иракското правителство.

Пентагонът нарече ударите «пропорционален военен отговор» вследствие на многократни ракетни атаки срещу американски и съюзнически сили в Ирак от неизвестни нападатели.

Миналата седмица цивилен наемник на американските военни беше убит, а трима други, включително американски войник, бяха ранени при ракетно нападение срещу военна база, използвана от американските сили в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан.

Малко известната милиция «Сарая Авлия ал Дам» пое отговорност за атаката. Тогава говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ «си запазват правото да реагират по време и начин, по който сме избрали» на атаката.

Друг ракетен удар удари така наречената Зелена зона в Багдад, където се намира посолството на САЩ, по-рано тази седмица. На 20 февруари беше извършена отделна ракетна атака срещу авиобазата Балад на север от Багдад.

По подобен начин администрацията на Тръмп обвини «Катаиб Хизбула» за нападения срещу американските сили в края на 2019 г. и «отмъсти», като бомбардира позициите на милицията в Източна Сирия и Западен Ирак и в крайна сметка убие иранския военен командир Касем Солеймани в Багдад през януари 2020 г., след като го обвини за планиране на атаки срещу американски сили. Последното действие накара Иран да изстреля над дузина балистични ракети в две американски бази в Ирак и доведе региона до ръба на голяма война, преди двете страни да се съгласят да деескалират.

По-късно иракското разузнаване и военен персонал казаха на американските медии, че първоначалната атака срещу американските сили вероятно е била извършена от останките на Даеш, а не от Катаиб Хизбула.

Американският удар по Солеймани, който уби и командира на шиитската милиция Абу Махди ал Мухандис, подтикна парламента на Ирак да издаде резолюция, изискваща пълното изтегляне на всички американски сили от Ирак. Администрацията на Тръмп постепенно изтегли силите и върна базите на иракския контрол, оставяйки офис с 2500 войници на брой както в Ирак, така и в Афганистан. Изглежда, че Байдън е обърнал решението за оттегляне и в двата случая, като отмени плановете за пълно изтегляне на американските войски от Афганистан до май. Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг обяви, че алиансът ще засили присъствието си в Ирак осем пъти, от 500 на 4000 войници, за да направи комплимент на американските войски, които вече са разположени там. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments