Украйна обвини ръководителите на Крим в нарушаване на законите за водене на война

25 февруари 2021-Нюз Фронт.

Служители на украинската прокуратура на «Автономна република Крим и град Севастопол» обвиниха ръководителя на Крим Сергей Аксьонов и ръководителя на Държавния съвет на републиката Владимир Константинов в «нарушаване на законите и обичаите на войната.»
Както съобщава прес-службата на ведомството Аксенов и Константинов са заподозрени от украинската страна в извършването на „мащабно и систематично присвояване на публична собственост“ по част 1 на член 438 („Нарушаване на законите и обичаите на войната“) на наказателния кодекс на Украйна.

Украйна обвини ръководителите на Крим в нарушаване на законите за водене на война

Сергей Аксенов и Владимир Константинов. Илюстрация flickr.com

 

„Досъдебното разследване установи, че след анексирането на полуостров Крим и така наречения„ избор “на заподозрените на горепосочените„ ръководни “длъжности в„ администрацията на Крим “, в противоречие с разпоредбите на Конвенцията от 1949 г. за Защитата на гражданското население по време на война, които забраняват присвояването на публична собственост, редица незаконни решения по национализация на държавна собственост,намиращи се в държавна собственост предприятия, учреждения и организации, отнасящи се към сферата на управление министерства и ведомства на Украйна на територията на Автономна република Крим и град Севастопол “, заявиха от прокуратурата.

От ведомството подчертават, че «заподозрените» са прехвърлили незаконно конфискуваното държавно имущество в собственост на „окупационния режим“.

„Такова имущество включва държавния концерн„ Масандра “, Международния детски център„ Артек “и държавното акционерно дружество„ Черноморнефтегаз “, уточняват от прес-службата.

Сергей Аксьонов е ръководител на Република Крим от октомври 2014 година.
Кандидатурата му в регионалния парламент беше внесена от президента на Русия Владимир Путин.

Владимир Константинов е кримски и руски политик, председател на Държавния съвет на Република Крим от 17 март 2014 г., по-рано от 2010 г. — председател на Върховния съвет на автономната република Крим.

Крим влезе в състава на Русия през 2014 година след исторически референдум, на който преобладаващото мнозинство от жителите на полуострова гласува за обединение с Руската Федерация.

Въпреки това Украйна, САЩ и други страни отказват да признаят резултатите от гласуването.
Москва многократно подчертава, че референдумът е проведен в съответствие с международните норми и е легитимен.

По-рано изданието EADaily съобщи, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) окачи огромен билборд «Крим е Украйна» на посолството на Русия в Киев.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments