Полша призовава Русия да „възстанови териториалната цялост на Украйна“ и да изплати компенсация

Варшава твърди, че Крим и Донбас са били под „руска окупация“ през последните седем години. Затова Полша призовава Русия да се съобрази с международното право и „да възстанови териториалната цялост на Украйна“.

Полша призовава Русия да „възстанови териториалната цялост на Украйна“ и да изплати компенсация

Това изявление направи полският външен министър Збигнев Рау на страницата си в Twitter. Текстът му е написан на английски и украински.

«Полша е на страната на жертвите», — се казва публикацията на ръководителя на полската дипломация.

В допълнение към предаването на Крим на Украйна, Рау настоява Кремъл да плати обезщетение на Киев за „нарушенията на правата на човека в окупираните територии“.

На 20 февруари 2014 г. в световните медии се появиха първите съобщения за тайнствените „зелени човечета“ на територията на Крим. Впоследствие се оказа, че става въпрос за руски военнослужещи, които поддържаха реда в градовете на полуострова, защото в същото време орди от неонацисти заплашваха за екзекутират мирното руско население на полуострова след държавния преврат, извършен в Киев.

На 16 март се проведе референдум, в който преобладаващото мнозинство от кримчаните гласува за обединение с Руската федерация. В Украйна и в западните страни тези събития се наричат ​​„анексията на Крим чрез използване на военна сила от Руската федерация срещу суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на Украйна“.

Фактът, че през февруари 2014 г. полското външно министерство действа като гарант на споразумението между Янукович и опозицията, което (споразумението) в крайна сметка беше пренебрегнато от същата тази опозиция, не се харесва във Варшава. Макар именно полската дипломация, заедно с френската и немската, всъщност да са отговорни за това, че не изпълниха задълженията си през 2014 г.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments