NYT: Европа не иска да дружи с Байдън срещу Русия

Прието е Европейския съюз да ругае Тръмп, но се оказа, че управлението му има положителни последици. Европа се научи да се противопоставя на Вашингтон и може да не хареса призива на Байдън за твърда линия срещу Русия и Китай.

„Ще бъде по-трудно Европа да се обедини срещу Русия и Китай, отколкото преди“, пише авторът.

Превод от The New York Times: 

NYT: Европа не иска да дружи с Байдън срещу Русия

Две седмици след встъпването в длъжност на президента Байдън, френският президент Еманюел Макрон публично обяви важността на диалога с Русия, отбелязвайки, че тази страна е част от Европа и че тя не може просто да бъде отхвърлена.

Той заяви също, че Европа трябва да бъде достатъчно силна, за да защитава своите интереси.

Докато САЩ върви рестартиране под новото ръководство на Белия дом, Европа очертава своя курс с Русия и Китай, което не винаги е в съответствие с целите на Байдън. Това създава проблеми, тъй като новият американски президент реши да възстанови съюза с Европа след напускането на Тръмп.

Но ако лидерството Байдън означава връщане към традиционната американска аксиома „ние решаваме, а вие изпълнявате“, тогава много европейци няма да харесат това, защото европейците считат, че Европа не трябва да се държи така, сякаш е под диктата на Америка и не е длъжна да участва в онези битки, които Вашингтон ще й посочи.

Както показаха търговските сделки на ЕС с Китай и помирителните разговори за Москва от лидери като Макрон и евентуалния следващ германски канцлер Армин Лашет, Европа има свои интереси и мисли за това как да се справи с двата основни противници на САЩ. Това ще усложни дипломатическите усилия на Джо Байдън.

„Байдън демонстрира невероятно войнствено отношение към Русия.

Той я обединява с Китай и очертава контурите на нова глобална студена война срещу авторитаризма“, казва Джереми Шапиро, директор на научните изследвания в Европейския съвет за международни отношения.

Този подход изнервя много европейски лидери, твърди той. А други регионални експерти посочват, че континентът не показва ентусиазма, на който се е надявала администрацията на Байдън.

Ще бъде трудно, ако не и невъзможно, Европа да се сплоти срещу Русия и Китай.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.nytimes.com/2021/02/18/us/politics/biden-europe-russia-china.html?searchResultPosition=8

Коментари:

comments powered by HyperComments