Изследване: 21 % от българите категорично ще се ваксинират

Успехът на масовата ваксинация все повече ще зависи от ясните отговори на важните за хората въпроси, коментират от «Екзакта Рисърч Груп» на базата на данни от национално представително изследване за пълнолетното население на страната, проведено между 15 и 22 февруари чрез интервю «лице в лице» сред 1005 души в 123 гнезда в 90 населени места. Проучването е реализирано със собствени средства.

Изследване: 21 % от българите категорично ще се ваксинират

Според данните 21 на сто от пълнолетните българи заявяват категоричното си намерение да се ваксинират срещу COVID-19. Най-много желаещи да се ваксинират има сред хората на възраст над 40 години, сред висшистите и сред жителите на столицата.

42 процента от българите не отказват да се ваксинират, но посочват, че изпитват колебания по различни причини. 9 на сто например се колебаят главно заради здравословните си проблеми — алергии, автоимунни заболявания и др. Това твърдят по-често жени и хора на възраст над 60 години.

14 процента се колебаят, защото не знаят доколко ефективни са ваксините и колко дълго ще могат да ги предпазват. 19 на сто твърдят, че се нуждаят от повече информация за възможните странични действия на ваксините върху здравето на хората и затова се колебаят как да постъпят.

Общо 29, 2 процента от пълнолетните българи завяват, че нямат намерение да се ваксинират. Тази позиция се споделя по-често от мъже, от хора на възраст между 18 и 40 години, от жители на малките градове и на селата у нас.
6 процента от интервюираните твърдят, че вече имат антитела и по тази причина не смятат за нужно да се ваксинират.
1.8 на сто отговарят, че вече са се ваксинирали.

В сравнение с данните на «Екзакта» от края на октомври 2020 г., когато ваксините все още се очакваха, анализаторите регистрират спад в дела на категорично нежелаещите да си поставят ваксина — от 41 на сто през октомври 2020 г. на 29 процента през февруари 2021 г.

В същото време, колебаещите се дали да си поставят ваксини, са нараснали с 14 на сто — от 28 процента в края на октомври 2020 г. на 42 процента през февруари 2021 г. Ако това е трайна тенденция, то успешността на масовата ваксинация у нас във все по-голяма степен ще зависи от качествата на разяснителната кампания, отбелязват от «Екзакта».

БТА

Коментари:

comments powered by HyperComments