WSJ: Администрацията на Байдън смята да преразгледа позицията на САЩ по «Северен поток 2»

Администрацията на Джо Байдън ще ревизира американската политика спрямо руския тръбопровод «Северен поток 2» на фона на възобновяването на работата по проекта, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Както отбелязва вестникът, Вашингтон може потенциално да се откаже от санкциите, което със сигурност ще зарадва Германия, важен съюзник на САЩ, но същото ще се превърне в геополитическа победа за Русия и ще допринесе за нарастването на нейното влияние на континента.

WSJ: Администрацията на Байдън смята да преразгледа позицията на САЩ по "Северен поток 2"

Администрацията на Джо Байдън възнамерява да преразгледа политиката на САЩ по отношение на «Северен поток 2», тръбопроводът, който трябва да транспортира руски газ до Германия по дъното на Балтийско море. Вашингтон беше принуден да предприеме подобни стъпки в резултат на възобновяването на строителството на проекта, оценен на 11 милиарда долара, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Повече от 90% от Северен поток 2 е завършен. Работата по изграждането му отново започна да набира скорост на 6 февруари — повече от година след като проектът срещна силно противопоставяне от страна на администрацията на Тръмп и Конгреса на САЩ, която одобри налагането на санкции срещу компаниите и лицата, свързани с газопровода.

Междувременно администрацията на Байдън все още не е въвела санкциите, изискани от американските законодатели.

Според един германски чиновник администрацията на Байдън е инициирала преговори с Берлин относно бъдещето на газопровода, като в случая става дума и за „заплахи от налагане на санкции на компании, участващи в изграждането на Северен поток 2“.

До вторник американската администрация трябва да публикува списък с компании, които смята, че нарушават американските закони срещу «Северен поток 2». В резултат на това тези лица могат да станат потенциални жертви на американските санкции. Администрацията на Байдън обаче може също да отмени санкциите, позовавайки се на клаузата за националния интерес. Ако е така, Вашингтон със сигурност ще зарадва Германия, неговият важен съюзник, но ще даде на Русия геополитическа победа и гняв на междупартийна коалиция в Конгреса, която отдавна се противопоставя на газопровода.

Значението на „Северен поток 2“ се дължи на факта, че с негова помощ руският газов монополист „Газпром“ ще може практически напълно да се откаже от транзита през Украйна за Европа. Американските законодатели се опасяват, че «Северен поток 2» ще укрепи позициите на Русия на европейския енергиен пазар и ще лиши Украйна от всякакъв геополитически лост срещу Москва, както и ще увеличи влиянието на Русия на континента.

Що се отнася до администрацията на Байдън, тя се стреми да подобри отношенията с Берлин, които са силно засегнати от скептичното отношение на бившия президент Доналд Тръмп към НАТО и заплахите за налагане на мита върху германските стоки.

Междувременно Байдън все още няма ясно дефинирана политика по отношение на проекта. Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви миналия месец, че „президентът продължава да счита, че „Северен поток 2“ е лоша сделка за Европа“.

Сега, като се има предвид, че администрацията не реагира по никакъв начин на продължаване работа по изграждането на «Северен поток 2» и не наложи задължителните санкции, нейната политика e под въпрос.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.wsj.com/articles/biden-administration-reviews-nord-stream-2-gas-pipeline-11613476815?mod=searchresults_pos1&page=1

Коментари:

comments powered by HyperComments