wPolityce: Берлин или Париж ще бъдат европейски партньори на Москва, Брюксел изпадна от класацията

Няма причина Русия да преразгледа своя курс към ЕС, тъй като представителите на основните държави-членки след дипломатическото поражение на Борел не възнамеряват нито да отменят, нито да намаляват броя на своите „пътувания“ до Москва, пише полският публицист Марек Будзиш. На портала wPolityce той твърди, че днес Париж и Берлин се борят за мястото на основния представител на европейската външна политика спрямо Москва. Брюксел вече няма място там.

wPolityce: Берлин или Париж ще бъдат европейски партньори на Москва, Брюксел изпадна от класацията

В петък генералният секретар на отбраната и националната сигурност на Франция Стефан Буйон пристигна в Москва на посещение, припомня полският публицист Марек Будзиш на портала wPolityce. В статията той обръща внимание на факта, че тази среща се състоя след запомнящото се посещение на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в Русия и разгорещените дебати в Европейския парламент. Очевидно опитът от «пътуването» на Борел не е спрял френския министър, счита авторът.

Още по-интересен факт той открива в това, че французите са отишли ​​в Москва, за да се срещнат със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, за да обсъдят въпроси за по-нататъшното сътрудничество между Москва и Париж в областта на сигурността с акцент върху киберсигурността.

„Следователно Русия няма причина да преразглежда своя курс към ЕС, тъй като представителите на основните държави-членки не виждат пречки за отлагане или намаляване на броя на техните „пътувания“ до Москва“, отбелязва иронично полският журналист.

Според него Париж е осъзнал навреме, че дипломатическото поражение на Борел в Москва не може да бъде оправдано от недобре подготвено посещение, неподходящ момент и неговия слаб характер.

То ясно доказа, че въпреки всички възможни усилия на държавите-членки на ЕС, общата европейска външна политика е обречена на провал.

Като най-очевидния пример за невъзможност за хармонизиране на интересите на европейските държави във външната политика на ЕС той посочва въпроса за изграждането на газопровода „Северен поток 2“.

Будзиш отбелязва, че този газопровод е толкова скъп за Германия, че тя не само отказва да го използва като инструмент за натиск върху Москва, но с всички сили доказва целесъобразността на съществуването му. Полският журналист счита, че, следвайки посещението на Борел в Москва и политиката на Берлин по отношение на Северен поток 2, Брюксел трябва да стигне до заключението, че ако иска да бъде взет на сериозно и възнамерява да продължи напред, тогава трябва да признае поражението на външнополитическите си амбиции.

Той е съгласен със своя колега, бившия глава на германския Financial Times, Волфганг Мюнхау, който е убеден, че руската ваксина и газопроводът само увеличават зависимостта на Берлин от Москва и зависимостта на Русия от германския пазар.

Светът е свидетел на началото на ново приятелство, в което ЕС просто не участва.

Германия и Русия са привърженици на транзакционната трактовка на външната политика.

«Париж и Берлин, всеки сам по себе си, се опитват да поддържат връзка с Москва “, подчертава Буджиш.

В статията той обръща внимание на източноевропейския политически курс на Еманюел Макрон, който наскоро приветства лидерите на балтийските страни в Елисейския дворец и за първи път в историята отдели време да разговаря с президента на Молдова. Френският лидер иска да увеличи влиянието на Франция в процеса на изграждане на геостратегическата независимост на Европа и да намали нивото на страх от другите страни спрямо Руската федерация.

Той възнамерява да изгради специални взаимоотношения между Париж и Москва, като същевременно се ангажира с подкрепата на Централна Европа.

Германия, макар да мисли по подобен начин, все пак прави избор в полза на различно решение. Тя възнамерява да постигне компромис с Вашингтон, който в замяна на определени отстъпки ще даде на Берлин свобода на действие в Европа.

„По същество обаче дебатът и съревнованието не се водят, за да може Европа ще постигне по-голяма стратегическа независимост, а дали курсът на европейската политика ще бъде оформен в Париж или в Берлин.

За Брюксел въобще не може да се говори”, обобщава полският публицист Марек Будзиш на портала wPolityce.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://wpolityce.pl/swiat/539349-berlin-i-paryz-rywalizuja-o-wzgledy-moskwyz-jakiego-powodu

Коментари:

comments powered by HyperComments