Външно министерство Армения: Русия осигурява примирието в Карабах, Турция е изпълнена с амбиции

23 февруари 2021-Нюз Фронт.

В Южен Кавказ се случват промени в конфигурацията на регионалните и извънрегионалните центрове на властта.
Това заяви арменският външен министър Ара Айвазян днес, 23 февруари, по време на дискусии в парламентарната комисия по въпросите на регионалната и евразийска интеграция.

Русия играе ключова роля в осигуряването на спазването на прекратяването на огъня и поддържането на сигурността в зоната на конфликта в Карабах. В същото време амбициите на Турция в регионалните процеси значително се увеличиха, заяви ръководителят на арменското външно министерство.

Външно министерство Армения: Русия осигурява примирието в Карабах, Турция е изпълнена с амбиции

( Руски миротворец в зоната на конфликта в Нагорни Карабах, снимка: РИА)

 

„Осигуряването на безопасност в региона беше и остава приоритетна област на външната ни политика.
Нерешеният (Карабахски) конфликт от своя страна остава едно от ключовите предизвикателства в региона.
Последиците от агресията срещу Арцах (арменското историческо име Нагорни Карабах. — бел.ред.), предприета със съдействието и прякото участие на Турция, окупацията на част от териториите на Арцах не може да се счита за урегулиране на конфликта “ отбрляза министърът.

 

Само политическо споразумение, което ще зачита правата на всички и ще определи окончателния статут на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР), може да се превърне в пълноценно решение.
От своя страна Ереван е готов да възобнови преговорите, но за това е необходимо да се създаде атмосфера, благоприятна и способстваща мира.

Предпоставките за това от страна на Азербайджан все още не са ясни, за което свидетелства отказът на Баку да върне арменските военнопленни и създаването на различни пречки за решаването на този проблем, подчерта Ара Айвазян.

Армения продължава да вярва, че единственият международен посреднически формат за карабахското уре гулиране е институцията на съпредседатели в рамките на Минската група на ОССЕ (Русия, Франция и САЩ), добави ръководителят на арменската дипломация.

Припомняме, че президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха на 9 ноември съвместно изявление относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, започнати на 27 септември 2020 година.

Азербайджанската и арменската страна трябваше да останат на позиции, заети в резултат от 44-те дни на войната, руските миротворци бяха разположени в района на конфликта.
Беше предвиден график за изтегляне на арменските войски от редица региони около НКР.
Със съдействието на руските миротворци и Международния комитет на Червения кръст страните бе постигнато споразумение за обмен на военнопленници и телата на загиналите.

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments