TVP Info: Щайнмайер ще завърши изграждането на «Северен поток 2» в знак на благодарност към Москва за обединението на Германия

Днес, 30 години по-късно, светът възприема обединението на Германия като очевиден и естествен исторически процес, който трябваше да се случи, но без съгласието на СССР той нямаше да е факт, пише полската журналистка Доминика Косчич. Предполага се, че Германия все още е длъжник на Русия — и именно за обединението на страната, а не за Втората световна война, Германия ще завърши изграждането на Северен поток 2 и занапред ще се слави в ЕС като държава, която разбира Русия.

TVP Info: Щайнмайер ще завърши изграждането на "Северен поток 2" в знак на благодарност към Москва за обединението на Германия

Неотдавнашното интервю с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер предизвика, меко казано, ступор в Полша. Особено думите му за вината на Германия пред Русия за Втората световна война и идеята за изплащането на този дълг под формата на завършване на строителството на газопровода «Северен поток 2» ужаси поляците.

„Изводът обаче е, че Германия вече е изплатила този дълг преди повече от 70 години под формата на репарации за СССР. Следователно е възможно германският президент да е имал предвид различен дълг — за съгласието на СССР за обединението на Германия“, пише полският журналист Доминика Косчич в TVP Info.

В статията си тя пише, че политиката на вечни отстъпки на Германия спрямо Русия може да се обясни с редица причини, както икономически, така и политически, както и дори психологически.

Имало и историческо обяснение: Берлин все още бил травмиран от това как „варварски“ съветските войници освобождавали Германия. Ето защо Брюксел възприемал Германия като една от страните, които разбират Русия или руската гледна точка. Тази характеристика се отразявала и във факта, че въпреки нарастващия натиск от Съединените щати и европейските страни, Германия не иска да изостави Северен поток 2.

Като основна причина за тази безкомпромисна позиция обаче журналистката нарича изплащането на дълга за съгласието на СССР за обединението на Германия.

„Днес, 30 години по-късно, ние възприемаме обединението на Германия като нещо очевидно и естествено, като исторически процес, който трябваше да се случи, но тогава това не беше нито естествено, а още повече очевидно“, пояснява тя.

СССР не искаше да се съгласи с обединението на Германия, дори когато ГДР беше близо до своя упадък. Михаил Горбачов постави всички допълнителни условия на Хелмут Кол. Може би за своето съгласие Германия се е задължила да плати милиарди германски марки на съветската страна (няма факти за заплащане на СССР за това, бел.ред.), защото въпросът за обединението за германците беше безценен.

„Но каква беше нематериалната цена на тази зелена светлина за обединението на Германия? Няма да намерим това в официалните документи, публикувани до момента, можем да разчитаме само на спекулации. В тях има достатъчно мнения, че тези решения са ключът към разбирането на настоящата германска политика спрямо Русия“, твърди авторът.

Това е политика, основана на отстъпки, снизхождение и преследване на общи икономически интереси. Най-ярко тя се изразява в изграждането на газопроводи: първо «Северен поток», а след това «Северен поток 2», пише авторката.

Най-вероятно ще минат много години, преди историците да имат достъп до документи от времето на германското обединение.

„Но сега има все повече индикации, че ако Германия има дълг по отношение на Русия, наследницата на СССР, това не е дълг за Втората световна война, а дълг за обединението на Германия. Така че германският президент само леко изкриви истината“, обобщава полският журналист Доминика Косчич в портала TVP Info.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.tvp.info/52399492/dominika-cosic-cena-zjednoczenia-niemiec

Коментари:

comments powered by HyperComments