The Guardian: Твърдението, че Facebook се бори с дезинформацията е пълен фарс

В отговор на решението на Австралия да приеме законодателство, изискващо Facebook да сключи договори за използване на новинарско съдържание, компанията реши да блокира австралийските медийни страници, които предлагат достоверна информация. Този ход, пише авторът, превръща публичното обещание на Facebook за борба с дезинформацията във фарс и подигравка.

Превод от The Guardian (Великобритания):

The Guardian: Твърдението, че Facebook се бори с дезинформацията е пълен фарс

На фона на глобалната пандемия и съобщението на Facebook, че ще блокира фалшивите новини за ваксини, нейните представители обявиха, че австралийците вече няма да могат да четат и споделят достоверни австралийски новини.

Компанията реши да предприеме тази радикална стъпка, тъй като Австралия е на път да приеме ново законодателство, което ще принуди Facebook да води преговори и да сключва договори за използване на новинарско съдържание. По-рано представители на Facebook предупредиха, че компанията ще реагира по този начин и за разлика от Google не съобщиха за сключени сделки с австралийски медии.

Компанията е готова да се откаже от основния източник на достоверна и точна информация на своята платформа, за да не спази новия кодекс за поведение, задължителен за австралийския медиен пазар.

Фейсбук реши да блокира страниците на австралийските СМИ, които предлагат достоверна информация.

Този ход превръща публичния й ангажимент за борба с дезинформацията във фарс.

Блокирани са не само австралийските СМИ, но и редица държавни служби и хиляди потребители.

Това е предвестник на това, което ни очаква: вече не можем да разглеждаме платформата Фейсбук като надежден източник на достоверна информация.

Facebook сам се простреля в крака.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/feb/18/blocking-australian-news-shows-facebooks-pledge-to-fight-misinformation-is-farcical

Коментари:

comments powered by HyperComments