Конфликт между Байдън и Меркел заради «Северен поток 2»

Действащата американска администрация би искала да се върне към тясно сътрудничество с Германия, но препъни камъкът в отношенията между Вашингтон и Берлин е Северен поток 2, пише германският вестник Süddeutsche Zeitung.

Конфликт между Байдън и Меркел заради "Северен поток 2"

По-рано стана известно, че германският канцлер Ангела Меркел е повдигнала въпроса за «Северен поток 2» по време на телефонния разговор с американския президент Джо Байдън по повод встъпването му в длъжност. Според автора на статията Байдън, „обменяйки приятни неща“ с Меркел, „е поставил под заплаха консенсуса“ между демократите и републиканците за проекта за газопровода от Русия до Германия.

Русия е изпратила искания до новата администрация на САЩ за започване на първите контакти, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов. Според ръководителя на дипломатическата мисия целта на подобни искания е „да започнем просто да подреждаме нещата, да видим какво можем да направим заедно“. Посланикът добави, че очаква напредък в иранската ядрена сделка при новия президент на САЩ Джо Байдън и прагматично сътрудничество с Вашингтон по този и редица други въпроси.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Москва.

„Всичко, което виждам в близко бъдеще, е, че натискът ще продължи срещу нас. Срещайки се само преди два дни с представители на страните, влизащи в състава на бившия Съветски съюз, стигнахме до извода, че всичко, което прави настоящата администрация на (САЩ), е да продължава да ни оказва натиск от всички страни“, каза той с YouTube канала «Соловьов Live».

Антонов припомни изявлението на европейското командване на въоръжените сили на САЩ, че американската страна за първи път разполага бомбардировачи B-1B Lancer в Норвегия.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че тези, които създават пречки пред проекта «Северен поток 2», искат по този начин да накарат Русия да плаща за събитията в Украйна. Това съобщи «Интерфакс».

Путин: Противниците на "Северен поток 2" искат да накарат Русия да плати за проекта на Запада в Украйна

„Защо всички се въртят около „Северен поток 2“? Те искат да принудят Русия да плати за техния геополитически проект в Украйна”, каза той.

По-рано The Wall Street Journal, позовавайки се на няколко източника, написа, че администрацията на американския президент Джо Байдън води преговори с Германия за руския газопровод Северен поток 2.

Според източник от Германия администрацията на Байдън е започнала преговори с Берлин относно бъдещето на газопровода, включително «заплахи от санкции» срещу компаниите, участващи в изграждането на Северен поток 2. Източникът от Държавния департамент добави, че САЩ възнамеряват да «наблюдават дейността по завършване на строителството и сертифициране на тръбопровода и ако такава дейност бъде фиксирана, ще вземат решение относно приложимостта на санкциите».+

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments