«Фортуна» набира скорост, Западът пред припадък

През последните 24 часа корабът за полагане на тръби „Фортуна“ постигна темп на работа, който ще й позволи да завърши завършването на датския участък от „Северен поток 2“ до края на април. А целия газопровод — до края на пролетта.

"Фортуна" набира скорост, Западът пред припадък

Според навигационния портал Marinetraffic през последните 24 часа «Фортуна» е положила над 700 метра от Северен поток 2 в датски води. Ден по-рано плавателният съд завърши изграждането на 500 метра от газопровода. От началото на възобновяването на работата, «Фортуна» е прокарала в датски води повече от два километра от газопровода от общо 49. Корабът възобнови работата си на 6 февруари, но спря ден по-късно и бе в пълен пас 8 дни поради буря.

"Фортуна" набира скорост, Западът пред припадък

"Фортуна" набира скорост, Западът пред припадък

"Фортуна" набира скорост, Западът пред припадък

«Фортуна» продължи изграждането, придружен от четири снабдителни съда — «Вени», «Катун», «Умки» и «Мурман». Последният извършва подводен мониторинг на полагането на тръбопровода.

Междувременно в немското пристанище Мукран има още пет руски кораба — „Иван Сидоренко“, „Юрий Топчев“, „Владислав Стрижов“, „Финвал“ и «Гезина». «Ери» е на път към базата на „Северен поток 2“ на 50 мили от работната зона от Калининград. Тези кораби отговарят за доставката на тръби, материали и персонал на борда на «Фортуна».

Датската морска агенция уточни предупреждението към моряците, че изграждането на балтийския газопровод в датски води ще продължи до края на април. По-рано Датската енергийна агенция представи плана на оператора да завърши изграждането на обекта до края на май, като се вземе предвид престоя поради бурите, като средната скорост на полагане на тръбите е 400 метра на ден.

За да завърши работата до края на април, „Фортуна“ трябва да работи със скорост от около 700 метра, която корабът постигна през изминалия ден.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments