ERR: Естонското външно разузнаване предупреждава за готовността на Русия да се противопостави на НАТО

Въпреки пандемията от коронавирус, Москва продължава да модернизира и разполага ракетни оръжия и допълнителни сили в западната посока, като непрекъснато увеличава готовността си за пълномащабна конфронтация с НАТО. Това се съобщава в годишния доклад на естонския Департамент за външно разузнаване. Авторите на доклада също предупреждават, че Китай ще участва все по-активно в съвместни военни учения с Русия, според ERR.

ERR: Естонското външно разузнаване предупреждава за готовността на Русия да се противопостави на НАТО

Въпреки пандемията от коронавирус, Русия миналата година продължи формирането на нови дивизии, както и модернизацията и разполагането на ракетни оръжия в западната посока. Това се съобщава в годишника на естонския Департамент за външно разузнаване.

Докладът отбелязва, че пандемията от коронавирус не се е отразила на цялостното развитие и значителните видове военен потенциал на въоръжените сили на източната съседка на Естония.

Според Департамента няма признаци за промяна от страна на Русия в нейната дългосрочна стратегия — да увеличи готовността си за пълномащабна конфронтация с НАТО.

„Повече от видно е, че в тази област за Русия е от първостепенно значение да увеличи регионалното превъзходство на силите си по отношение както на присъствието на войски, така и в модернизацията и разполагането на ракетни оръжия“, се казва в доклада.

Докладът отбелязва, че през 2019 г. в Калининградска област е създаден нов танков полк, а миналата година — нова мотострелкова дивизия, която е станала шестата дивизия за седем години, създадена от Русия в западната посока. В същото време ракетните системи «Бал» с обсег от 120 километра биват разполагани на брега на Финландския залив. Освен това Русия е инициирала реформа на ВДВ, така че подразделенията на ВДВ в бъдеще да могат да изпълняват мисии в целия спектър на военните действия — от локални конфликти до мащабна война, водена с традиционни средства.

Досега руските въоръжени сили считаха за свой крайъгълен камък превъзходството в ракетните системи с малък и среден обсег и пълното превъзходство в тактическите ядрени бойни глави. Но след прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, руските отбранителни лидери започнаха да се притесняват за запазването на това превъзходство.

„Русия се опитва да предотврати разполагането на американски ракетни оръжия в Европа и свързания с тях паритет на силата. Руското ръководство остава загрижено за инфраструктурата на американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Европа, тъй като според Русия противоракетната отбрана не й позволява да заплашва НАТО с ядрена атака“, се казва в доклада.

Въпреки външнополитическите декларации за противното, миналата година Русия продължи да провежда учения и разузнавателни полети в Западния военен окръг на същото ниво. Тази година се очаква да се проведат и следващите големи учения в европейска посока „Запад-2021“, които по правило отработват война с НАТО в региона на Балтийско море, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments