Това няма да се хареса на англичаните!

Обединеното кралство бързо губи позициите си на световната сцена и властите се опитват да компенсират това с американско „месо с нитрати“.

Това няма да се хареса на англичаните!

С напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз, британският премиер Борис Джонсън активно популяризира търговското споразумение със САЩ. Противоречивата сделка „може да се превърне в символ на американско-британското сътрудничество за дълго време напред“, пише американското издание The Duran.

В известен смисъл британското правителство има късмет — американските демократи очевидно не са в настроение да отмъстят на Борис Джонсън за приятелството му с Доналд Тръмп. Но това изобщо не означава, че отношенията между двете страни ще продължат по положителен начин.

Обединеното кралство сега е отслабено от пандемията на COVID-19 и последиците от Брекзит. Противно на амбициозните планове на консерваторите, животът извън ЕС е борба. Публикацията не изключва, че в бъдеще всичко това ще укрепи Великобритания. Сега тя едва отговаря на имперските амбиции. Подобен съюзник очевидно губи стойност за САЩ, въпреки десетилетията тясно сътрудничество.

Особеността е, че преди Лондон беше своеобразен ретранслатор на позицията на Вашингтон в Брюксел и много значима. По очевидни причини тази клауза в момента се занулява, когато Демократическата администрация на САЩ се стреми да нормализира отношенията си с Европейския съюз.

„Днес преживяваме така наречената пост-американска епоха, предстоят нови кръгове на конфронтация. Виждаме активността на играчите от средна категория — като Саудитска Арабия, Турция, Русия — каза Найджъл Боулс, професор по политически науки в Оксфордския университет.

„Китай създава сериозни и дълбоки проблеми на новия екип на Белия дом. Въпреки че рискът от война е доста нисък, този въпрос не може да бъде пренебрегнат напълно.»

В такива реалности Великобритания може да се превърне във военен съюзник на САЩ, ако не беше тласнала собствената си армия в криза. Според Сметната палата на Обединеното кралство 251 милиарда долара, отпуснати за оборудване на армията от 2019 до 2029 г., просто не са достатъчни, за да покрият всички искания на английските военни.

В резултат на това Лондон трябва да залага на съмнително търговско споразумение със САЩ. Разбира се, британското икономическо партньорство е изключително необходимо, пише The Duran, но на такава цена? Обществеността се притеснява, че британският пазар ще бъде залят от нискокачествени американски продукти. Например шунката и беконът в САЩ се обработват с нитрит, извлечен от зеленчуци, който е забранен в Европа поради повишения риск от рак на червата.

Лондон може да ограничи вноса на такива продукти, като същевременно запази същите високи стандарти, но няма да го направи. Великобритания не е в състояние да се пазари със САЩ. Дори няма какво да им противопоставят и следователно лидерите на страната с важен вид на победители ще направят отстъпки, заявява авторът.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments