Поляците: Русофобията е заболяване, което ще ни струва скъпо

При мисълта да се инжектират постиженията на руската наука под полска кожа, поляците припомнят разделянето на Полша, Сталин, Смоленската катастрофа. Натрупани се много стереотипи. При такива условия възможно ли е „просто“ да се придобие Спутник V и да се отдели политиката от търговията, както например прави Берлин? Читателите дават своето мнение.

Превод от Interia (Полша):

Поляците: Русофобията е заболяване, което ще ни струва скъпо

Списъкът с унгарските жалби срещу Москва също е впечатляващ, но Орбан, забравяйки миналото и не поглеждайки назад към мненията на други европейски страни, реши да инвестира в руската ваксина. В същото време полското министерство на здравеопазването, което се бори с недостига на ваксини, прехвърля отговорността към ЕС, заявявайки, че ще бъде възможно да се «формулира позиция за възлагане на обществени поръчки за закупуване на Спутник» само когато Европейската агенция по лекарствата издаде своята присъда.

Ситуацията се усложнява допълнително от текущите дела. Може би няма нужда да напомняме за историята с Навални. По време на (скандалната) пресконференция на Жозеп Борел в Москва трима дипломати бяха изгонени от Русия: шведски, германски и наш. Напрежението около Северен поток 2, който е към своя завършек, нараства. И т.н.

Възможно ли е при такива условия „просто“ да се придобие Спутник V или тези сфери трябва да бъдат дипломатически разделени, както прави Берлин например?

Ще бъде ли склонно полското ръководство да направи това и да избере пътя, ако не на Меркел, то поне на Орбан?

Предполагам, че не.

Коментари на читатели:
Misza1980

Спутник не беше предназначен за транспортиране на ядрени бойни глави, а само за да покаже на янките, че СССР разполага с технологията за техните доставки.

wax

Полша е толкова далеч от суверенитета и освен това е толкова русофобска държава, че ще бъде готова да осъди голям брой поляци на болести и смърт, само и само да не закупи „руски ваксини“. Тя няма да ги придобие дори за да ги „прехвърли“ в Украйна по-късно. Тук авторът не трябва да споменава Навални, защото не бива да се бърка, от една страна, защитата на здравето, а от друга, агентурната дейност на Навални с непотвърдените обвинения на неговите покровители срещу Русия.

WartyNur

Връх на глупостта е да се оплакваш от липсата на ваксини и в същото време да не използваш руската. Мъдрите лидери знаят как да отделят политиката от икономиката и сферата на общественото здраве.

Полша трябва да се споразумее с Москва, да произвеждаме Спутник в Полша и да го изнасяме в други страни.

Hmmm

Какъв е проблемът тук и какво общо има Навални с руската ваксина? Това е смес от кисело с прясно или, с други думи, пълен цирк. На този фон изобщо не съм изненадан, че руснаците сериозно мислят за прекъсване на отношенията с Европа. Днес ЕС прилича повече на лудница, отколкото на съюз на демократични суверенни държави, които провеждат прагматична политика!

Cd

Не е изключено Спутник V да стигне до Полша, но само по заобиколен път, през Германия. Ще купим ваксината от германците — както руския газ.

Русофобията е заболяване, което ще ни струва скъпо.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://wydarzenia.interia.pl/felietony/kuisz/news-czy-szczepic-sie-rosyjskim-sputnikiem-v,nId,5053358

Коментари:

comments powered by HyperComments