Полша и Украйна към Байдън: «Молим Ви, спрете «Северен поток 2»

Външните министри на Полша и Украйна Збигнев Рау и Дмитро Кулеба написаха апел до американския президент Джо Байдън с молба да «използва всички средства», за да предотврати завършването на проекта «Северен поток 2». Министрите публикуваха писмото си в списание «Политико».

Полша и Украйна към Байдън: "Молим Ви, спрете "Северен поток 2"

Както изтъкват външните министри Русия е «използвала едно от най-мощните оръжия — зависимостта на своите съседи от енергийните доставки, особено природния газ».

«Призоваваме американския президент Джо Байдън да използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта. САЩ продължават да бъдат критично важни по този въпрос», се казва в писмото.

В същото време Кулеба и Рау отбелязаха, че уважават правото на Германия да изрази своята гледна точка по отношение на газопровода, но те са «твърдо убедени, че подобни проекти не могат да се разглеждат тясно през призмата на двустранните отношения».

«Западът, оглавяван от Съединените щати, не може да си позволи да се свие пред лицето на изнудването, което противоречи на всичко, за което се застъпваме», изтъкнаха министрите.

По-рано руският президент Владимир Путин, коментирайки ситуацията със «Северен поток 2», заяви, че представителите на Запада «искат да накарат Русия да плати за техния геополитически проект в Украйна».

Както каза шефът на украинската държавна петролно-газова компания «Нафтогаз» Андрей Коболев, «Северен поток 2» е без преувеличение «въпрос на живот или смърт» за украинските граждани.

В същото време ръководителят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст призова да не се обсъжда със САЩ «механизма за спиране» на строителството на газопровода. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments