L’Opinion: Скандал между Европейската агенция и «Спутник V», ЕМА скри заявлението за регистрация

След негативните изявления на Москва срещу Европейския съюз, както и заради случая Навални, Брюксел промени позицията си по отношение на ваксината Спутник V, която вече не изглежда като приоритет за европейските власти. Освен това EMA отрича да е получавала заявлението за регистрация от Русия, макар Москва да разпростани снимка на заявлението си из медиите. Поредният капан?

Превод от L’Opinion (Франция):

L'Opinion: Скандал между Европейската агенция и "Спутник V", ЕМА скри заявлението за регистрация

«Не бива да бъркате Европейския съюз с Европа», заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата с финландския си колега Пека Хаависто в Санкт Петербург.

„Ние не напускаме Европа, имаме много приятели, съмишленици в Европа, ще продължим да развиваме взаимноизгодни отношения с тях“, продължи той с по-малко агресивен тон, отколкото на пресконференцията с върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел от миналата седмица.

„Ваксините нямат гражданство“, отбеляза Жан-Ив Льо Дриан на 3 февруари в „Европа 1“ след публикуването в „The Lancet“ на резултатите от проучването, в което руската ваксина Спутник V е обявена за надеждна и ефективна, а защитата, която формира срещу covid-19 се оценява на 91,6%.

„Ако руската ваксина Спутник V бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата и френската Върховна санитарна администрация, тя ще бъде предложена за ваксинация“, увери френският външен министър, ще бъде използвана за ваксиниране на френски граждани.

“Тази отворена позиция беше подкрепена от много Европейски държави, включително от Германия, която дори предложиха да осигурят пускането на руската ваксина на нейна територия, ако бъде одобрена от ЕАЛС.

„Не бива да се прави връзка между различни теми —  спасяването на човешки животи не пречи на искането за налагане на нови санкции срещу Русия“, заяви източник от социалдемократите, без да крие недоверието си.

«Бихме се радвали на ваксина, но не на всяка цена.»

Последните събития изискват повишено внимание. В края на миналата седмица в Twitter се стигна до скандал между EАЛС и Спутник заради заявлението на руска ваксина за навлизане на европейския пазар.

Европейската агенция заяви, че не е получила нищо, докато руската компания категорично възрази, че е изпратила заявление, и прикачи снимка на документа.

Ако документът се окаже автентичен, това би означавало, че руската страна е направила избор в полза на децентрализирана процедура за пускане на ваксината на пазара, която дава право на вето на всяка национална агенция.

„Такова решение би било много неочаквано“, казва Джером Пене от Института по право и здраве.

«За Русия този вариант означава голям риск при лансирането на препарата поради възникването на разногласия между държавите-членки.»

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.lopinion.fr/edition/international/vaccin-spoutnik-coup-pouce-sanitaire-piege-politique-236618

Коментари:

comments powered by HyperComments