Китай готов за конструктивен диалог с Вашингтон

Министърът на външните работи на Китай Уан И заяви, че Вашингтон и Пекин могат да работят съвместно по теми като климатичните промени и пандемията от коронавирус, ако поправят увредените двустранни отношения, информира «Ройтерс».

Китай готов за конструктивен диалог с Вашингтон

Уан И, който също е член на Държавния съвет отбеляза, че Пекин е готов да започне конструктивен диалог с Вашингтон, след като отношенията между двете суперсили стигнах до най-ниската си точка от десетилетия по време на мандата на американския президент Доналд Тръмп.

Топ дипломатът на Китай призова Вашингтон да премахне митата върху китайски стоки и да изостави нареченото от него нерационално потискане на китайския технологичен сектор. Според Уан И това ще доведе до «необходимите условия» за сътрудничество.

Преди Уан да говори на форум, организиран от Министерството на външните работи, бяха пуснати кадри от пинг понг дипломацията от 1972 г., когато размяна на удари между играчи от двете държави откри пътя на тогавашния президент на САЩ Ричард Никсън да посети Китай.

Китайският министър призова Вашингтон да зачита основните интереси на Китай, да прекрати «опетняването» на управляващата Комунистическа партия, да прекрати намесата във вътрешните работи на държавата и да прекрати «мълчаливото си одобрение» за сепаратистките сили в Тайван.

«През последните няколко години САЩ като цяло прекратиха двустранния диалог на всички нива. Готови сме за открита комуникация с американската страна и провеждане на диалог за разрешаване на проблемите», обяви Уан И. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments