Германия в шпагат: Призова за нови санкции срещу Русия, но и за диалог

Германският външен министър Хайко Маас призова в понеделник колегите си от ЕС да дадат зелена светлина за подготовката на допълнителни санкции срещу Русия на среща в Брюксел, съобщава «Ройтерс».

Германия в шпагат: Призова за нови санкции срещу Русия, но и за диалог
BERLIN, GERMANY — MARCH 23: German Justice Minister Heiko Maas arrives for the weekly government cabinet meeting on March 23, 2016 in Berlin, Germany. Yesterday’s terror attacks in Brussels that left at least 30 dead and over 200 wounded is once again putting pressure on European national law enforcement agencies to improve their cooperation, particularly when it some to sharing intelligence. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

«Подкрепям изготвянето на допълнителни санкции и списъци на конкретни лица«, каза Маас при пристигането си за разговорите. Той подчерта, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е осъден не само на затвор, но и да бъде изпратен в наказателен лагер.

«В същото време трябва да говорим за това как да поддържаме конструктивен диалог с Русия, въпреки че отношенията със сигурност са достигнали ниско ниво», добави Маас.

Дипломати заявиха, че Европейският съюз е готов да подготви забрани за пътуване и замразяване на активи на съюзници на руския президент Владимир Путин в отговор на присъдата на Навални.

Русия обаче е необходима «за уреждане на много международни конфликти» и блокът «трябва да търси начини за диалог» с Кремъл, смята Маас.

Той коментира и че Берлин може да реши да наложи санкции на властите в Мианмар. Той определи последните събития в азиатската държава като «тревожни» и подчерта, че Германия не може да «стои настрана» и да наблюдава, но също така подчерта, че санкциите представляват последната мярка.

«Ясно е, че Русия е в конфронтационен курс с Европейския съюз. В случая с г-н Навални има груб отказ да се спазват ангажиментите, включително отказът да се вземат предвид решенията на Европейския съд по правата на човека», заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от АП. 

Борел се надява външните министри на ЕС да отговорят «единно и решително«. Но страните в ЕС бяха дълбоко разделени по отношение на подхода си към Москва. Русия е най-големият доставчик на природен газ в ЕС и играе ключова роля в редица международни конфликти и ключови въпроси, включително ядрената сделка с Иран и конфликти в Сирия и Либия.

Германия има силни икономически интереси, по-специално проектът «Севрен поток 2», а редица страни, включително Франция, също не са склонни на санкции заради Навални.

Срещата на външните министри е две седмици след като Борел бе публично унижен от руския външен министър Сергей Лавров при посещение в Русия. Москва изгони дипломати от Германия, Полша и Швеция, обвинявайки ги, че са присъствали на митинг в подкрепа на Навални.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също участва в срещата на външните министри на ЕС — които обсъждат и преврата в Мианмар, ядреното споразумение с Иран и напрежението в Хонконг. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments