«Фортуна» завърши първия километър от финализирането на «Северен поток 2»

Корабът за полагане на тръби Фортуна завърши първия километър от финализирането на Северен поток 2. Корабът поднови работата си по газопровода преди 10 дни, но не работи 8 дена поради буря.

"Фортуна" завърши първия километър от финализирането на "Северен поток 2"

Според навигационните портали Marinetraffic и Vesselfinder «Фортуна» е възобновила операциите по Северен поток 2 в датски води след бурята. Корабът може да полага от 500 до 800 метра на ден. Общият положен участък на газопровода е малко над километър.

"Фортуна" завърши първия километър от финализирането на "Северен поток 2"
Иллюстрация: marinetraffic.com.
"Фортуна" завърши първия километър от финализирането на "Северен поток 2"
Иллюстрация: vesselfinder.com.

На 6 февруари корабът за полагане на тръби започна завършването на датския участък. На 7 февруари обаче той беше принуден да спре работата поради започналата буря.

Шведският институт по хидрология и метеорология съобщи, че в южната част на Балтийско море е започнала буря. Скоростта на вятъра беше до 25 метра в секунда. Термометърът падна до -10 градуса по Целзий.

Корабът бездейства 8 дни поради бурята. Понастоящем «Фортуна» продължава да поставя тръби. Корабът се поддържа се от четири снабдителни съда — „Мурман”, „Вени”, „Умка” и „Катун”. «Артемида» и «Иван Сидоренко» понастоящем се базират в зоната на проекта в Мукран, Германия. На път са — „Финвал“, „Юрий Топчев“ и „Владислав Стрижов“.

Съдейки по данните на Датската морска служба, «Фортуна» работи по газопровода с най-краткия недовършен участък. Корабът трябва да измине 48 километра в датски води. За пълното завършване на газопровода от «Фортуна» в германските води ще бъдат положени 13,9 километра от газопровода. Необходимо е да се достроят около 80 километра по другата линия.

Операторът Nord Stream 2 AG предостави на датската енергийна агенция информация, че «Фортуна» планира да завърши работата си в Дания до края на май, а в Германия до края на юни. По-късно Датската морска служба поясни в предупреждение към моряците, че работата в датски води е планирана до края на април. Газпром също се надява на тези срокове.

Nord Stream 2 AG планира средна скорост на полагането на тръби в рамките на 400 метра на ден, като се вземат предвид престоите поради бурите. За да завърши работата до края на април в датски води, „Фортуна“ трябва да полага по около 700 метра на ден.

В този случай става дума за изграждането само на една от двете линии на Северен поток 2. Очевидно по-дългият участък се планира да бъде завършен от «Академик Черски». Той все още е в пристанището Висмар, което е на двеста мили от мястото на работа.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments