Der Spiegel: Ваксината на BioNTech и Pfizer предотвратява предаването на коронавируса на 89,4%

Ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, не само предпазва от коронавируса, но и предотвратява предаването му. Това съобщи Der Spiegel, цитирайки съвместно проучване на Германия и Израел.

Der Spiegel: Ваксината на BioNTech и Pfizer предотвратява предаването на коронавируса на 89,4%

Изследването е проведено в Израел, където около една трета от населението на страната вече е ваксинирано с две дози от препарата. Учените са изследвали данните за приблизително 1,7 милиона човека.

Резултатите от проучването показват, че в 89,4% от случаите ваксинираните срещу коронавируса не предават инфекцията на други хора. По-рано експертите можеха да направят изводи само за ефективността на лекарството по отношение на защитата срещу коронавируса, а не за предотвратяването на неговото предаване.

Отбелязва се, че научна статия със съответните данни все още не е публикувана в специализирани списания, така че досега няма коментари от производствените компании.

Друго проучване, проведено също в Израел, показа, че първата доза от коронавирусната ваксина, разработена от Pfizer и BioNTech, е ефективна на 85%.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments