Британия в капан, няма пари за поддържане на бойната мощ

Британският военен бюджет за 2019-2029 г. е недостатъчен, пише The National Interest, цитирайки анализ на Сметната палата на Великобритания. Отбелязва се, че до 13 милиарда британски лири може да не са достатъчни за нуждите на армията, което ще се отрази негативно на възможностите на въоръжените сили. По-специално, експертите предупреждават за загубата на способности за разминиране във ВМС и липсата на разузнавателни самолети.

Британия в капан, няма пари за поддържане на бойната мощ

Структурата на британската армия напомня на американската, пише журналистът Майкъл Пек в статията си за The National Interest: тя също разполага с тежки самолетоносачи, стелт самолети и подводници с ядрено оръжие. Но въпреки факта, че Великобритания се нарежда на пето място в света по отношение на икономиката, нейният военен бюджет е много скромен.

Според анализ на Сметната палата на Обединеното кралство (NAO), 181 милиарда британски лири, отпуснати за оборудване на армията от 2019 до 2029 г., са твърде малко, за да отговорят на отбранителните нужди на страната. Сметната палата смята, че на бюджета вероятно няма да му достигнат 2,9 млрд. лири, а в най-лошия сценарий ще има недостиг от 13 млрд. лири.

Сметната палата изброява няколко случая, при които недостатъчното финансиране може да подкопае военната мощ. Например британският флот може до 2030-те да остане без възможност за откриване и унищожаване на мини, тъй като бюджетният план не предвижда средства за подмяна на съответното оборудване. Освен това британските военновъздушни сили могат да имат проблеми с разузнавателните самолети, тъй като самолетите E-3 Centry ще бъдат отстранени от експлоатация през декември 2022 г., 9 месеца преди очакваната дата на замяната им с нови образци.

Според автора британското министерство на отбраната няма точна информация за това от какво точно се нуждае армията, което означава, че не е в състояние правилно да оцени разходите — например за закупуването на самолети F-35 за ВВС и флота. В доклада на NAO се отбелязва, че през 2015 г. Министерството на отбраната планира да закупи 138 F-35, но в плана за 2019-2029 се споменават само 48 F-35.

Липсата на военен бюджет създава други проблеми, отбелязва Пек. Например понастоящем армията няма средства да демонтира ядрените реактори на двадесет изведени от експлоатация подводници на британския флот. Междувременно поради Brexit паундът падна, което оскъпява още повече покупката на вносни оръжия.

Резултатът е, че Великобритания е в капан, обобщава авторът. Нейната армия разполага с много скъпи оръжия, но отпуснатият бюджет не е достатъчен за поддържането му.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/not-enough-pounds-why-britain-cannot-pay-first-class-military-178246

Коментари:

comments powered by HyperComments