ABC: Лавров — железният дипломат, безжалостен към Запада

През 2004 г. Русия трябваше да започне нова глобална стратегия, така че президентът Путин постави Лавров начело на руската дипломация. Неговата задача беше да възстанови изгубеното влияние на световно ниво и да върне на Русия ролята на велика сила с всички средства, счита испанският автор.

ABC (Испания): 

ABC: Лавров - железният дипломат, безжалостен към Запада

Никога не униващ, безупречен и суров, но в същото време очарователен и харизматичен преговарящ — това са само част от качествата, които могат да бъдат намерени в различни биографии на руския външен министър Сергей Лавров.

На 5 февруари по време на пресконференцията с европейския си колега Жозеп Борел той заяви, че в Испания поддръжниците на каталунската независимост са осъдени за организиране на референдума и това е пример за политизирано съдебно решение.

Лавров направи това изявление, след като Борел поиска освобождаването на главния дисидент в Русия Алексей Навални. Но Испания никога преди не беше чувала такива сериозни упреци от Лавров или друг високопоставен руски служител. Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая също изрази своята гледна точка по този въпрос:

„Испания е една от 23-те държави в света, които са успели да постигнат пълноценна демокрация (…), докато Русия е само на 124 място от общо 167 «.

На тези думи прес секретарят на Министерството на външните работи Мария Захарова отговори много иронично:

„Имам друг идол, този път — жена“.

В „престрелката“, която Русия води от дълго време със САЩ, Франция, Германия и Великобритания, да не говорим за другите противници на Кремъл, например Полша, Швеция или балтийските страни, Испания успя да остане сред държавите, към които Москва се отнася с определено доверие … Въпреки че не успя да постигне същото взаимно разбирателство като с Италия, Гърция и още повече със Сърбия.

Сега испанските дипломати трябва да се подготвят за нови неприятни изненади от Лавров, когото много от колегите му смятат за „железен дипломат“. Той има много общи неща с легендарния Андрей Громико, най-дългогодишният външен министър. Громико беше начело на външната политика на Съветския съюз в продължение на почти тридесет години, от 1957 до 1985 година. Той получи прякора „Мистър не“, тъй като на всякакви предложения, които противоречаха на неговата безкомпромисна позиция, Громико винаги отговаряше категорично „не“.

И Лавров, и Громико са опитни играчи с непроницаем поглед, който ги прави мистериозни.

Лавров е министър на външните работи от 2004 г., остават му още единадесет години да догони съветския рекордьор по външна политика. Роден е в Москва на 21 март 1950 г. През 1972 г. завършва Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), където учи три езика: английски, френски и синхалски, най-говоримият език в Шри Ланка. Именно тази островна държава става първото дипломатическо назначение на Сергей Лавров: той е изпратен в съветското посолство в Коломбо.

След това от 1976 г. той работи в Москва в отдела за международни икономически организации към Министерството на външните работи на СССР, докато през 1981 г. заема поста на първи секретар на Постоянното представителство на СССР към ООН в Ню Йорк. Сергей Лавров работи в ООН в продължение на седем години. През 1988 г. се завръща в Москва и ръководи различни отдели на Министерството на външните работи. През 1992 г. Лавров е назначен за заместник-министър на външните работи на Русия, през 1994 г. — за постоянен представител на Руската федерация при ООН.

Твърди се, че именно по време на работата му в Ню Йорк характерът на Лавров като дипломат се формира за втори път — непоклатим и безмилостен по отношение на Запада. Това бяха трудни години: Русия трябваше да отговори на бомбардировките на НАТО над Югославия, нападенията на САЩ и Европа по време на чеченската война, а по времето на Владимир Путин разногласията около Саддам Хюсеин и американската война през 2003 г. в Ирак. Освен това през тези години балтийските страни се присъединиха към НАТО.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.abc.es/internacional/abci-serguei-lavrov-diplomatico-hierro-convertido-ariete-putin-202102140148_noticia.html?ref=https%3A%2F%2Finosmi.ru%2F

Коментари:

comments powered by HyperComments