Западните експерти разгадаха «ясния сигнал», който Москва изпрати до Брюксел

Европейците все още не могат да се възстановят от „унижението“, нанесено на висшия европейски дипломат Хозеп Борел по време на посещението му в Москва в началото на февруари. Упрекът, получен към Борел и цяла колективна Европа от ръководителя на руското външно министерство Сергей Лавров, допълнително ще замрази и без това трудните отношения между Руската федерация и ЕС, смятат експерти на Financial Times.

Западните експерти разгадаха "ясния сигнал", който Москва изпрати до Брюксел

Много западни официални лица се нахвърлиха срещу Москва за подобно отношение към висш служител на ЕС. Депутатът от Европейския парламент от Холандия Кати Пири отбеляза, че Русия се е възползвала от ситуацията със Жозеп Борел, за да «унижи и обиди» ЕС, чиято конкретна вина е липсата на твърда позиция към Кремъл. В същото време Русия не съжалява за случилото се, както и заради експулсирането на дипломатите от Полша, Швеция и Германия от Руската федерация, отбелязва изданието.

Сергей Лавров допълни, че използва посещението на Борел, за да предаде на европейците позицията на Русия и желанието за възстановяване на отношенията с Европа — според руските власти те трябва да се основават на взаимно уважение и да се взема предвид гледната точка на отсрещната страна.

Изследователят от Германското общество за външна политика Андаш Рац изрази мнение, че по този начин Москва дава ясен сигнал на Брюксел.

Смисълът на това послание е: „не се намесвайте във вътрешните ни работи“.

А за руснаците Навални е вътрешен въпрос. Те също искаха да изпратят сигнал, че се интересуват от добрите отношения с ЕС, но само ако това е при условията на Русия, счита Рац, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments