Захарова предупреди за катастрофалните последици от решението на ЕСПЧ относно Навални

Последиците от решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за блогъра Алексей Навални ще бъдат катастрофални, заяви официалният представител на Министерството на външните работи Мария Захарова в ефира на предаването „60 минути“ по телевизионния канал „Русия 1″.

Захарова предупреди за катастрофалните последици от решението на ЕСПЧ относно Навални

«Считам, че много от юристите са в шок, защото те разбират прекрасно, че последствията от подобно решение за международното право ще бъдат катастрофални, защото е невъзможно безкрайно да се използват правовите инструменти за политически цели, убивайки самата основа на правото», каза Захарова, съобщи РИА Новости.

Тя също така посочи, че решението на ЕСПЧ относно Навални противоречи на вътрешното законодателство на Русия.

„Това е решение, което не съответства на международното право, на всичко, което е в основата на дейността на ЕСПЧ. Не е подкрепено от нищо. Но е в съответствие с най-добрите традиции на Запада. Няма данни за факти, подробности, информация, на която се основава това решение. Това противоречи на вътрешното законодателство на страната ни“, каза Захарова.

В сряда Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призова Русия незабавно да освободи блогъра Алексей Навални, който беше осъден по делото «Ив Роше».

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че решението на ЕСПЧ относно Навални е неприемлив опит за намеса във вътрешните работи на Русия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ЕСПЧ, настоявайки за освобождаването на Алексей Навални, унищожава международната правна рамка, която самият той е създал.

На 2 февруари Симоновският съд на Москва уважи молбата на Московската федерална служба за изпълнение на наказанията за замяна на условната присъда на блогъра Алексей Навални с ефективна по делото за измама срещу компанията «Ив Роше» за период от 3,5 години и го изпрати в колония с общ режим, вземейки предвид срока, прекаран под домашен арест.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments