Янукович: Евромайданът в Украйна се управляваше от щаб в посолството на САЩ

«Превратът в Украйна беше неизбежен, а неговият ход бе планиран по-рано, заяви екс-президентът на страната Виктор Янукович.   Никой не може да се чувства спокойно «Ние знаем кой стреля в хората на Майдана. И това е проблемът. Темата е много опасна, това е темата за войната. Днес никой не може да се чувства спокойно».

Янукович: Евромайданът в Украйна се управляваше от щаб в посолството на САЩ

Превратът в Украйна беше неизбежен, а неговият ход бе планиран по-рано, заяви екс-президентът на страната Виктор Янукович.

Никой не можеше да се чувства спокойно

«Ние знаехме кой стреля по хората на Майдана. И това е проблемът. Темата е много опасна, това е темата за войната. Тогава никой не може да се чувства спокойно», — това заяви Янукович във филма на Оливър Стоун «Украйна в огън».

Спомняйки си за 2013 г. Янукович сподели, че «това е бил много сложен период за Украйна».

Киев е разчитал «преди всичко на Международния валутен фонд», но МВФ е предлагал неприемливи варианти за решение». В частност, МВФ е съветвал значително да се повишат тарифите за населението, преди всичко за енергоносителите и газта, което би означавало сериозен ръст на разходите, а доходите на украинците си оставали както преди.

«Не се съгласихме с това. Предложихме други варианти за решение на въпросите и получихме официален отказ от МВФ през ноември 2013 година. Оставаше Русия.

Русия ни каза, че е готова да работи с нас като партньори, ако отчитаме руските интереси…Ние видяхме, че споразумението, което бе подготвено от Европа за Украйна, изисква големи икономически разходи…., а Европа не предлагаше компенсации, при това руският пазар за Украйна частично се съкращаваше. Нашите преговори с Европа не се увенчаха с успех, затова ние предложихме да се направи пауза», — продължи екс-президентът на Украйна.

«Бях готов за диалог»

«Още от самото начало имаше разбиране, че това са мирни акции и по време на мирни акции може да се води диалог. Бях готов за това», — заяви Янукович.

Когато мирният протест вече започнал да се превръща във въоръжен, Янукович отбелязва, че той «е бил против срещу митингуващите да се употребява сила», неговата реакция е била «мигновена»: «трябва да се разследва кой е дал заповед да се разгонват протестиращите и да се употребява сила срещу тях».

Той добавя: «твърдите противоправни действия започнаха още през декември 2013 година». Според него, в събитията започнали да участват неонацистки организации, млади хора, въоръжени с метални прътове…Те използвали «скъпоструваща техника», която използвали срещу «правоохранителните органи, милицията, защитаващи правителствените сгради и сградата на администрацията на президента».

«Как президентът можеше да излезе пред такава неуправляема тълпа, с кого да говори? Технологиите, които се прилагаха в този период, бяха по-рано планирани», — уверен е Янукович

Гости от САЩ

Стоун се интересува, имало ли е доказателства, че в случилото се в Украйна са били замесени САЩ, на което Янукович дава положителен отговор: «Много чести гости бяха представители на САЩ: конгресмени, госпожа Нюланд».

«Когато завземат правителствени сгради, учреждения, кажете, допустимо ли е това в която и да е друга страна. Например, представете си, че посланикът на Украйна се приближава към митингуващите във Фергюсън и раздава там бисквитки и обвинява полицията на САЩ. Считам, че това е недопустимо за нито една европейска страна. А защо в Украйна стана факт?»,  попита Янукович.

Той сподели, че «посланикът на САЩ в Украйна постоянно е приемал представители на майдана в посолството».

«Ние знаехме това, проследихме го. Създаваше се впечатление, че в посолството на САЩ има щаб, който управлява този процес. На 20-21 февруари вече бе ясно, че започва въоръжен преврат. Сценарият на завземането на властта и преврата беше неизбежен», — заяви Янукович.

«Моля се на бога хората в Украйна да се обединят, за да няма такава ненавист, която има днес. Много искам в Украйна да има мир», — добави той.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments