Украйна деградира — от мощна промишленост до пастирство и просячество

Украйна, изоставяйки просторните и традиционни пазари на Русия и страните от ОНД и отваряйки се за развитата и силна индустрия на Запада, уби икономиката си. Западните метрополии се нуждаят само от суровините от Киев, предупреждава експертът.

Превод от Главред (Украина):

Украйна деградира - от мощна промишленост до пастирство и просячество

Опитът на Монголия е много подобен на украинския. През 1991 г. Монголия, която преди това успешно възстанови и диверсифицира своя индустриален сектор, бавно, но сигурно развивайки икономиката си, пусна МВФ и отвори своите пазари. Всичко се случи точно като в Украйна: минимизиране на ролята на държавата, „невидимата ръка на пазара”, продажбата на активи и изпълнение на всички други изисквания на МВФ.

Само за десетилетие Монголия се превърна от индустриална държава в овчарска. Опитът на всяка държава, в която се е разпореждал МВФ, предполага същото.

Сега Витренко (Юрий Витренко, временно изпълняващ длъжността министър на енергетиката на Украйна — бел. ред.), позовавайки се на Адам Смит, каза, че заводът за добив и преработка на уран трябва да бъде затворен, а страната да се заеме със селско стопанство.

Но Витренко или не е чел Смит, или нищо не е разбрал от написаното, или просто го спомена, за да се направи на важен.

Богатите страни знаят, че единственият мултипликатор в икономиката — това е създаването на добавена стойност (печалба), а това е обработващата промишленост.

И в Украйна трябва да развиваме промишленост, защитавайки своите пазари и воювайки за пазари отвън.

При нас всичко е точно обратното: ние се отказахме от огромните и традиционни пазари на Русия и страните от ОНД, а отворихме своите пазари за развитата и силна промишленост на Запада, убивайки по този начин своята — ограбена, слаба и неконкурентна.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://glavred.info/opinions/ukraina-degradiruet-ot-moshchnoy-promyshlennosti-do-pastushestva-i-sobiratelstva-10248284.html

Коментари:

comments powered by HyperComments