Проф. Знеполски: Това не е политика, това е партиен пазар

«Перспективни ще бъдат тези партии, които успеят да намерят мостове към диалог и които ще успеят да изведат някакви общи интереси над техния партиен егоизъм. Нещо, което е много трудно, но е дошло време». ;

Проф. Знеполски: Това не е политика, това е партиен пазар
Снимка БГНЕС

Това каза пред БНР проф. Ивайло Знеполски, философ, културолог и министър на културата в правителствата на Любен Беров и Ренета Инджова.

Според него се налага усещането, че 30 години след промяната трябва да завърши един цикъл.

«Политиката все повече се превръща в един партиен пазар — кой ще даде повече, за да спечели. Без оглед на това дали рационално се дава, дали се влага в сфери, които могат да ни изведат крачка напред», коментира още той и добави, че 

По думите на философа протестите срещу правителството са засилили чувството на неориентираност на широки слоеве от населението, но не може да се говори с термина «народът»:

«Народът иска, народът е на площада и т.н. не помагат за демократичното регулиране на ситуацията. Народът е една фикция. Той е суверен само по принцип, но винаги нещата се решават по демократичен начин чрез представителство. Народът управлява чрез представителство. затова нашите усилия трябва да са в парламентът да попаднат подходящи хора с качества, които могат да решават проблемите и които могат да водят конструктивен диалог».

Той подчерта, че наличието на малки, агресивни групи, използващи методи на границата на законността, е голяма опасност за демокрацията:

«Ако се върнем назад в историята, ще видим, че такива групи винаги са играли фатална роля».

В предаването «12+3» проф. Знеполски коментира предстоящите на 4 април парламентарни избори, като акцентира, че хвърлянето на съмнение за нечестни избори и за фалшифицирането им не води до нищо добро за никоя партия, защото тези, които днес говорят, че всичко е фалшиво, утре ще провеждат следващите избори.

«Дано експертите съумеят да се наложат над масовите протести срещу затворените заведения. … Би било крайно неразумно отварянето им да се използва предизборно, ако здравната обстановка се влошава», смята културологът.

Той определи джипката като властови центърсвързващ управлението с контрол:

«От една страна показва ангажираност, а от друга показва кой е на кормилото».

Интервю на Даниела Големинова с проф. Ивайло Знеполски в предаването «12+3»

Коментари:

comments powered by HyperComments