Le Journal de Montréal: Канада моли за милостиня. Не е ли по-добре да купим «Спутник V»

Авторът е възмутен от това, че Канада изостава от развитите страни по брой ваксинирани и дори протяга ръка към бедните страни, за да получи ваксина. Време е канадските власти да оставят настрана геополитиката и да започнат да проучват възможността за закупуване на руската ваксина, пише Le Journal de Montréal.

Превод от Le Journal de Montréal (Канада):

Le Journal de Montréal: Канада моли за милостиня. Не е ли по-добре да купим "Спутник V"

Канада, богата държава от G7, сега е принудена да проси. Боже! Защо канадското правителство не измисли по-ефективна стратегия? Имаше една година да се подготви.

Помощ от Индия, благодаря, разбира се, но …

Джъстин Трюдо се обади на индийския премиер миналата седмица, можем да изчакаме доставката на 500 000 дози от ваксината в рамките на един месец.

Но все още нямате причина да отваряте шампанското. На първо място, това е много малко количество. Освен това индийската ваксина е продукт на AstraZeneca, чиято ефективност е само 60%, а е още по-малка при хора над 65 години. Тоест става дума за второстепенна ваксина, предназначена главно за попълване на банката на бедните страни. За утешителна ваксина.

Търсене на решения с Русия

Престижното медицинско списание The Lancet публикува миналата седмица данни, че ефективността на руската ваксина Спутник V е 91,6% (95% за Pfizer-BioNTech и Moderna).

Европейската агенция по лекарствата води преговори с Русия. Ангела Меркел дори обсъди с Владимир Путин възможността за съвместно производство на руска ваксина.

Канада не се измъчваше от угризения на съвестта, когато поръчваше маски и медицинско оборудване от Китай. Защо тогава имаме проблеми с руската ваксина?

Ако страни като Франция, Германия и Австрия оставят настрана геополитиката, какво чака Канада? Ако руската ваксина получи одобрението на европейските власти, Канада няма да има причина да се лишава от нея. Би било глупаво да действаме последни. Между другото, имаме ли достатъчно спринцовки?

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.journaldemontreal.com/2021/02/17/un-probleme-avec-le-vaccin-russe

Коментари:

comments powered by HyperComments