Илхан Кючюк: Оставете историята, присъединяването на С.Македония към ЕС от стратегически интерес за България!

Постоянният докладчик за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк заяви по време на посещението си в страната, че присъединяването на западната ни съседка към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България, затова има нужда от диалог, искрени отношения и връщане към договора от 2017 г.

Илхан Кючюк: Оставете историята, присъединяването на С.Македония към ЕС от стратегически интерес за България!
Илхан Кючюк с премиера Зоран Заев.Снимка: Фейсбук/Илхан Кючюк

По време на работното си посещение Кючюк се срещна с президента Стево Пендаровски, премиера Зоран Заев, министъра на външните работи Буяр Османи, вицепремиера Никола Димитров и лидера на опозиционната партия Християн Мицкоски.

По време на изявлението си пред македонските медии Кючюк призова за събаряне на стените между държавите, за да могат гражданите на Северна Македония и България да живеят в по-добър свят.

Евродепутатът е категоричен, че двустранните въпроси трябва да се решават в двустранен формат, политиците имат отговорността за политически решения, а историята да се остави на историците.

Визитата на Кючюк в Северна Македония е свързана и с предстоящия му доклад за нейния напредък по пътя към ЕС. Предстои докладът да бъде гласуван в Комисията по външна политика, а след това и в пленарната зала. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments