Байдън и Меркел открито влизат в конфликт заради «Северен поток-2»

21 февруари 2021-Нюз Фронт.

Настоящата администрация на САЩ би искала да се върне към тясно сътрудничество с Германия, но препъни камък в отношенията между Вашингтон и Берлин е «Северен поток- 2».

Байдън и Меркел открито влизат в конфликт заради "Северен поток-2"

Германският вестник Süddeutsche Zeitung съобщава, че германският канцлер Ангела Меркел повдигна въпроса за «Северен поток 2» по време на телефонен разговор с американския президент Джо Байдън по повод инаугурацията му.
„Байдън, разменяйки любезности с Меркел, застрашава консенсуса между демократите и републиканците по проекта за газопровода от Русия до Германия“, посочва авторът на статията в Süddeutsche Zeitung.

Изданието припомня писмо, изпратено от двама сенатори до президента на САЩ, в което те призовават да не се изоставя строгата политика на администрацията на Тръмп по въпроса за „Северен поток- 2“. Освен това все още не е ясно каква може да бъде отстъпката на американския президент, като се има предвид непреклонната позиция на Берлин относно съдбата на газопровода.

„Това описва дилемата, пред която е изправен Байдън. Газопроводът отдавна е обект на спорове между Германия и САЩ. Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен ясно дадоха да се разбере, че се грижат за подобряване на отношенията със своите съюзници и най-вече с Берлин. Примерът на „Северен поток 2“ обаче показва колко трудно е на практика „превключването на лоста“, се казва в статията.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме.

Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments