Advance: Натискът над Русия, Иран и Китай може да излезе през носа на Европа

Натискът върху Русия е постоянно и от различни страни. Русия се счита за враг и заплаха за цяла Европа. Това опростяване е не само погрешно, но и опасно. Ако желязната завеса отново падне, ще се върнем към най-мрачните дни на Студената война — дните, когато е напълно възможен нов въоръжен конфликт, нова война в Европа.

Превод от Advance (Хърватия):

Advance: Натискът над Русия, Иран и Китай може да излезе през носа на Европа

Ами ако Русия скъса дипломатически отношения с Европа? Ами ако Иран стане ядрена сила? Ами ако Китай каже «Баста!»?

Русия заплаши да прекрати дипломатическите отношения с Европейския съюз, ако й бъдат наложени нови санкции. Това съобщение беше шокиращо, но в същото време беше очаквано и може би дори закъсняло. Натискът, който се упражнява върху Русия (няма значение дали този натиск е оправдан или не), понякога е толкова силен, че е просто невероятно как Русия никога не е реагирала толкова остро. Вярно, причината е ясна, тъй като е ясно и защо тя все пак може да се наложи да направи това, дори и не по собствена воля.

„Готови сме за това. Ако искаш мир, готви се за война“, каза в интервю руският външен министър Сергей Лавров, отговаряйки на въпроса дали е възможно прекъсване на дипломатическите отношения между Русия и Европейския съюз.

Интересно е да се отбележи, че изявлението му бе направено почти едновременно с изявленията на иранското ръководство. В същия драматичен дух Иран даде да се разбере, че иранското ядрено мирно споразумение може да се превърне в отбранително, въпреки че в продължение на много години Иран твърди, че притежаването на ядрено оръжие «противоречи на ислямската религия». Но наскоро ирански министър описа хипотетична ситуация, сравнявайки Иран с притисната в ъгъла котка, принудена да направи нещо, което иначе не би направила.

Ако вникнете в думите на Сергей Лавров, той се позова на подобна ситуация, като подчерта, че допълнителните икономически санкции срещу Русия биха застрашили руските интереси, руската сигурност и следователно съществуването на руската държава. Притиснат „в ъгъла“ всеки може да реши да предприеме изключително радикални стъпки, стъпки, които се предприемат от отчаяние, а не по собствена воля. Това е последното средство за самозащитата.

Може да се каже, че след подобни изявления от Москва и Техеран единственото, което липсва, е Пекин да даде подобно предупреждение и тогава тази „натикана в ъгъла“ троица ще се обедини.

Всъщност, може би Пекин е на крачка от подобно изявление и неговото „Баста!“ вероятно ще да се изтърколи като гръм по целия свят (тъй като през цялото това време той се държеше по-сдържано от другите).

Що се отнася до Иран, ЕС и новата администрация на Байдън изведнъж забравиха срамно, че настоящата криза се разпали, еднолично и самостоятелно, от Доналд Тръмп.

Що се отнася до Русия, върху нея непрекъснато се упражнява натиск от различни страни (всъщност от почти всички).

От 2014 г., тоест от анексията на Крим, Русия се смята за враг и заплаха за цяла Европа. Това опростяване е не само погрешно, но и опасно. Всеки, който е запознат с детайлите на украинската криза, знае, че анексията „не падна от небето“ и има свои причини. И ако някой наистина се страхува от „заплахата от изток“, тогава не би ли било по-разумно да неутрализираме тази заплаха, като интегрираме Русия възможно най-много и по този начин я лишим от каквато и да е причина за конфронтация?

Иронията е, че Русия, която предлага интеграция и сътрудничество, подчертаваше дори в най-острите периоди, че има общи контактни точки и причини за сътрудничество с ЕС. Но ЕС не я чува и ще въведе нови антируски санкции поради няколко антиправителствени демонстрации и ареста на Алексей Навални. Мнозина дори подкрепят спирането на строителството на газопровода „Северен поток 2“. Тук трябва да разберете, че при желание Европейският съюз може свободно да популяризира своята визия за света, но ЕС няма право да наказва тези, които според неговото субективно мнение не споделят неговите възгледи.

Може би някой в ​​Европа е „осенен от идеята“, че докато Америка се справя със собствените си противоречия и политическата криза, ЕС ще се превърне в нов „световен фар“ и „световен полицай“.

Това е много лоша идея както за света, така и за Европа и нейните народи. В крайна сметка, очевидно някои в ЕС искат ЕС да поеме тази роля и да се ръководи от същите политически селективни принципи като Америка.

С други думи, ЕС ще наложи санкции срещу Русия заради Навални, но няма да обърне внимание на Саудитска Арабия и историята с Хашоги, на Великобритания и Джулиан Асанж, нито на САЩ и Челси Майнинг. Привържениците на този път в Европейския съюз приветстваха победата на Джо Байдън на изборите в САЩ с голям ентусиазъм и би било изумително, ако им бъде позволено да поемат кормилото.

Ако в средата на Източна Европа желязната завеса отново падне, ще се върнем към най-мрачните дни на Студената война — дните, когато е напълно възможен нов въоръжен конфликт, нова война в Европа.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.advance.hr/tekst/pritisak-na-medvjeda-lava-i-zmaja-mogao-bi-se-globalnim-policajcima-i-onima-koji-to-tek-misle-postati-obiti-o-glavu-sto-ako-rusija-stvarno-prekine-diplomatske-odnose-s-europom-sto-ako-iran-postane-nuklearan-sto-kad-kina-kaze-dosta/

Коментари:

comments powered by HyperComments