Вести: Украинците са отчаяни, втурнаха се да се ваксинират в Русия

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Ваксинният туризъм на украинските жители в Русия, както установяват «Вести», набира скорост, особено след като руснаците ваксинират безплатно всички чужденци, които желаят. Статията разказва за украинци, които са били ваксинирани в Русия, и предоставя мнението на лекарите за това доколко мащабен ще се окаже подобен туризъм.

Превод от Вести (Украйна):

Вести: Украинците са отчаяни, втурнаха се да се ваксинират в Русия

На 15 февруари Украйна планираше да започне ваксинация срещу covid, но не се случи.

В страната все още няма ваксини. Кабинетът на министрите уверява: веднага щом препаратите се появят в страната, процесът ще тръгне. Но някои украинци, без да чакат манната небесна, заминават в Русия, за да се ваксинират — с ваксината, която Украйна категорично отказа, дори закрепи отказа си в закон.

Ваксинният туризъм от Украйна до Руската федерация, както установиха «Вести», набира скорост, освен това руснаците ваксинират безплатно всички чужденци. Държавната дума вече обмисля как да пусне медицинския туризъм и да приеме групи от различни страни.

Известният киевски бизнесмен, съсобственик на столичен търговски и развлекателен център Александър Меламуд, скоро ще отиде за втора ваксинация с руския «Спутник».

Както Меламуд сподели пред «Вести», той не е платил нищо за ваксината, инжекцията му е направена в пункт за ваксинация на базата на чуждестранния му паспорт плюс тест за липсата на коронавирус.

„Цялата процедура отне малко време. След прегледа на лекаря попълних въпросник, където посочих всички свои заболявания. Отговорих на уточняващите въпроси и получих инжекция. Нямаше никакви странични ефекти, дори ръката на мястото на инжектиране не ме боли. Летях до Москва през Минск. Така че ваксинацията ми струваше цената на двупосочен самолетен билет.

На 17-и отново летя за втората ваксинация. След нея, казват лекарите, може да вдигна висока температура,  която може да се задържи няколко дни. Но това не се случва при всеки и не се случва винаги. Ще видим. И да, след ваксинацията издават специален сертификат (ваксинационен паспорт), вече го имам“, казва Александър Меламуд пред «Вести».

Според него той е чувал, че в Руската федерация чужденците вече се ваксинират със Спутник.

„Знам, че украинците вече се ваксинират в Русия. Хората търсят възможност да избегнат заболяването. Не беше необходимо да се занимаваме с глупости, а да пуснем Спутник в Украйна, за да не ходи никой в ​​Москва“, казва Александър Меламуд.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments