Украйна моли ЕС да наложи нови санкции срещу Русия заради Крим


Министерството на външните работи на Украйна подготвя документи, с които да се обърне към Европейския съюз с искане за въвеждане на нови санкции срещу Русия, като се има предвид, че Руската федерация нарушава правата на човека в Крим. Това заяви ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба, съобщава ТАСС.

Украйна моли ЕС да наложи нови санкции срещу Русия заради Крим

„Постоянно ще настояваме, че трябва да бъдат въведени санкции за подобни нарушения на правата на човека“, каза политикът.

Според думите му той възнамерява да подпише съответните документи и да се обърне към Европейския съюз с искане за налагане на санкции.

В същото време той добави, че въпросът за ситуацията в Крим ще бъде повдигнат на заседание на Общото събрание на ООН на 23 февруари, по време на което ще бъде представен доклад за ситуацията в Донбас и на полуострова.

„Последната вълна от репресии срещу кримските татари ще бъде темата за обсъждане в Общото събрание на ООН“, каза Кулеба.

Министърът подчерта, че Украйна планира да работи в международни съдилища, «за да подведе Русия под отговорност» и да увеличи политическия натиск върху Руската федерация.

В сряда, 17 февруари, ФСБ задържа шест човека в Крим по подозрение за извършване на действия, свързани с организацията «Хизб ут-Тахрир» (организация, забранена в Русия). По-късно Киевският окръжен съд в Симферопол арестува петима от шестимата задържани. Украинското външно министерство нарече тази ситуация политическо преследване.

През март 2014 г. в Крим се проведе референдум, след който полуостровът стана териториална част на Русия, а Севастопол стана град с федерално значение.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments