Русия ще говори с Европа само от позиция на силата

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Западните СМИ и политици заявяват за най-крупната криза на ЕС от създаването му. Ковид-19 донесе пълен провал на «Единна Европа»: единствената ефективна стратегия за оцеляване на гражданите на европейските страни са самостоятелните действия, заобикалящи иституциите на ЕС.

Русия ще говори с Европа само от позиция на силата

Провалът на ЕС е толкова очевиден, че го признава дори либералният мейнстрийм, цитирайки думите на руския външен министър Сергей Лавров, че Москва е готова да скъса отношенията си с ЕС.

Русия дотолкова укрепна, а Брюксел дотолкова отслабна, че Кремъл повече няма да позволи на европейските чиновници да му четат морал, да се намесват във вътрешните работи и да въвеждат секторни санкции.

„По-рано тази седмица председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен бе привикана в Европейския парламент, за да даде обяснения и няколко пъти бе помолена да си подаде оставка. Тя призна пред членовете на Европейския парламент, че ЕС е допуснал грешки при закупуването на ваксините, като допълни, че са „закъснели с одобрението“ и „са били твърде оптимистично  настроени“ за масовото производство“, съобщава американският телевизионен канал CNN за поредния санитарен и епидемиологичен провал на Европейският съюз.

Най-голямата и най-влиятелната основна медия в западния свят предвещава най-голямата криза в историята на Европейския съюз и открито поставя под въпрос жизнеспособността на бюрокрацията в Брюксел и институциите на ЕС.

Причината за тази сурова оценка е неуспехът на кампанията за масова ваксинация.

Ваксините за цялата общност се закупуват от Брюксел и след това се разпространяват в 27-те страни членки.

Неспособността да се пребори с пандемията разрушава вярата в европейската интеграция. Кампанията за ваксинация в ЕС се срина именно защото съществува Европейски съюз. Очевидно европейската комисия и другите институции на ЕС, които харчат огромни суми пари, са безсилни да организират каквото и да било. Хората се разболяват, умират и губят работата си поради глупостта и безполезността на брюкселските чиновници.

Най-ефективната стратегия за оцеляване за страните-членки на ЕС, както през пролетта, когато си крадяха взаимно маските и страните се затвориха една от друга по границите, е оцеляването поединично. Сега националният егоизъм се изразява в самостоятелното купуване на ваксини, без да се чакат доставките от Брюксел.

Унгария вече поиска Спутник V от Русия, без да изчака Европейската агенция по лекарствата да я одобри. Чешката република направи същото. Дори в Германия, страната, която е пазител на европейската интеграция, допусна закупуването на руски ваксини, заобикаляйки ЕС.

Символичният баланс между ЕС и Русия явно се премества в полза на Русия — оттук и толкова рязката промяна в разговора на Брюксел с Москва.

Главата на дипломацията на ЕС долетя до Москва в привичния за европейците стил — като бял човек при папуаси.

И Русия му удари шамар — изгони дипломати от Германия, Полша и Швеция.

Москва ясно заяви, че е готова за голяма международна криза в отношенията с европейците, защото чувства превъзходството и способността си да налага нови правила на играта.

Русия ясно даде да се разбере, че старите маниери вече са минало.

Някак си е крайно цинично и лицемерно едновременно да налагаш санкции на Русия, а в същото време нагло да искаш от нея ваксина.

За да си позволи който и да е да поучава Русия на свобода на словото и правата на човека, първо трябва да ги спазва на собствена територия.

Погледнете какво става в Прибалтика и в подчинените страни от «Източното партньорство».

Европа  никога не е имала правото да поучава който и да било на морал, да гледа на другите държави отвисоко.
А понастоящем за това горното вече не само няма право, но и сили.
Русия има сили.

Ако ЕС продължи упорито да се отказва от самата идея за равнопоставен диалог, то Русия ще разговаря с нея само от позиция на силата.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments